Freelancer financiele sector steeds beter betaald

Freelancers verdienen dit jaar een stuk meer dan eerder. Gemiddeld gaat het om een stijging van 7 procent.

Het gemiddelde uurtarief ligt op 46 euro per uur. Dat blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl, een bemiddelingsorganisatie voor freelancers. Het platform publiceert jaarlijks een onderzoek over de freelancetarieven. 

Vooral in de financiële dienstverlening verdienen freelancers meer. In 2018 ging het om een gemiddelde van 45 euro per uur. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van 2017. Vrijwel in alle branches is een stijging van het uurtarief te zien. Freelance schrijvers en vertalers blijven wel achter. Zij moeten het doen met een schamele 39 euro per uur, ver onder het gemiddelde. 

Er bestaan flinke verschillen per regio. Zo ligt het uurtarief in Flevoland het laagst met 40 euro, in Groningen kost een freelancer gemiddeld 54 euro.  
Volgens Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl blijkt uit de cijfers dat freelancers eindelijk gaan meeprofiteren van de aantrekkende economie. “Sinds 4 jaar zien wij weer een behoorlijke stijging van het gemiddelde uurtarief.” Hij verwacht dat deze stijging in 2018 zal gaan doorzetten. “Ook freelancers lijken te profiteren van de krappe arbeidsmarkt, wat zorgt voor een betere concurrentiepositie. Zo kunnen zelfstandigen een markconform uurtarief vragen”.

Gerelateerde artikelen