Fortis in de problemen

De koers van het aandeel Fortis is opnieuw onderuit gegaan en heeft nu het laagste punt bereikt sinds 1995. De oorzaak ligt vooral bij de nieuwe geruchten over de liquiditeitsproblemen bij de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar. Daarnaast heeft de Stichting Continuïteit Fortis de banden met de top van Fortis doorgesneden.

Vrijwel alle koersen op de beurs zijn weer omhoog gegaan, maar de koers van Fortis stond vanmorgen twintig procent lager op een koers van 5,49 euro, het laagste niveau sinds maart 1995.

Nieuwe geruchten over liquiditeitsproblemen bij de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar hakken er fors in. Volgens één van deze geruchten zou De Nederlandsche Bank (DNB) aan Rabobank hebben gevraagd om Fortis van liquiditeiten te voorzien. Fortis ontkende dit later ’ten stelligste’.

De Stichting Continuïteit Fortis, die de bankverzekeraar moet beschermen tegen een vijandige overname heeft haar relatie met de top van Fortis beëindigd. Door het vertrek van Fortis-commissarissen Jan-Michiel Hessels en Philippe Bodson denkt het beschermingsvehikel sterker te staan. Dat bevestigt Hessels in FEM Business.

Tot voor kort had Fortis het recht om twee van zijn commissarissen te benoemen in het bestuur van de Stichting Continuïteit Fortis. De overige vier bestuurders moesten onafhankelijk zijn. Maar volgens Hessels heeft “voortschrijdend inzicht” ertoe geleid dat de twee Fortis-commissarissen onlangs zijn afgetreden.

Gerelateerde artikelen