Focus op risicomanagement

fallback
Risicomanagement heeft in het takenpakket van de controller een nieuwe impuls gekregen, zo laat Maurik Schoonbeek, controller bij Imtech Infra, weten. 'IFRS vereist dat beursgenoteerde bedrijven risicogebieden aan geven. Aan de controller de taak risico's te benoemen en er het juiste bedrag aan te hangen.'

Controller, risicobeheerder?
De controller ziet het hele bedrijf in cijfers voorbijkomen. Zorgen dat het bedrijf ‘in control’ is, dat is de taak van een controller. Risico’s in kaart brengen, uitsluiten of verschuiven, horen daar ook bij. Zeker in het verlengde van IFRS. Een belegger en de beurs moeten inzicht hebben in hoe de organisatie is opgebouwd en waar de risicogebieden liggen.

Wat kan de controller in dat geheel betekenen?
Om risico’s op te kunnen vangen, kun je een financiële buffer in offertes opnemen. De controller kan door zijn kennis en ervaring aan elk risico het juiste bedrag hangen. Samen met de jurist zijn risico’s uit te sluiten, of in ieder geval te controleren. In contracten moeten risico’s worden benoemd. Daarin kan je duidelijk aangeven wat je wel doet en wat niet om risico’s te beperken.

Hoe bepaalt de controller het risico?
Ervaringen in het verleden en gedegen kennis van de cijfers zijn daarvoor de basis. Controllers staan erom bekend nogal behoudend te zijn. We zijn dan ook snel geneigd een hoog bedrag te reserveren als buffer. De commerciële medewerkers denken anders. Zij durven meer risico’s te nemen. Daar ligt het spanningsveld: wat is het daadwerkelijke risico en welk bedrag moet daaraan worden gekoppeld?

Gerelateerde artikelen