FNV wil thuiswerkvergoeding

FNV wil dat thuiswerkers gecompenseerd worden voor de extra kosten daarvan.

Werkgevers moeten hun werknemers gaan compenseren voor de extra kosten die ze maken wanneer ze thuiswerken. Dat stelt FNV naar aanleiding van eigen onderzoek onder zo’n 9400 leden. Meer dan 80 procent van de ondervraagden ziet zo’n regeling wel zitten.

Twee van de drie thuiswerkers gaven aan prettig te kunnen thuiswerken. Bijna driekwart van de ondervraagden wil in de toekomst graag afwisselend thuis en op kantoor werken. Als voordeel van thuiswerken noemde ruim 70 procent het ontbreken van reistijd. Ook betere concentratie en een hogere productiviteit werden door bijna 40 procent van de ondervraagden genoemd.
Het meest genoemde nadeel van thuiswerken, door twee op de drie aangegeven, is het gebrek aan collega’s en sociale interactie. Ook vindt 40 procent van de ondervraagden het nadelig dat ze minder bewegen. Bij een kwart lopen werk en privé te veel door elkaar.

Het Nibud becijferde eerder dat een werknemer gemiddeld twee euro per dag kwijt is om thuis te werken: extra verbruik van elektriciteit, water, gas, kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving op het bureau en stoel. “Het kan niet zo zijn dat de kosten die de werkgever uitspaart nu deels voor de rekening van de werknemer komen,” aldus FNV.

(bron: ANP; foto: Ketut Subiyanto, Pexels)

Gerelateerde artikelen