Fintech: 5 procent meer vacatures

De hype rondom cryptovaluta en blockchain zorgen ervoor dat fintechbedrijven in het middelpunt van de aandacht blijven staan. Hoe deden Nederlandse fintechs het dit jaar? Blijven ze een bedreiging voor de traditionele financiële sector vormen? Wat zijn de effecten van de aanhoudende onzekerheid rondom de Brexit?

Uit een analyse van Metabanenzoekmachine Joblift, dat het vacatureaanbod van fintechbedrijven in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland analyseerde, blijkt dat Nederlandse fintechbedrijven 1.926 vacatures aanboden. Het vacatureaanbod van Britse fintechs liep met maar liefst 44 procent terug, terwijl Duitsland van de Brexit lijkt te profiteren.

Vacatureaanbod binnen Nederland groeit met 5 procent
In de afgelopen twaalf maanden schreven Nederlandse fintechbedrijven 1.926 vacatures uit. Dit betekent een groei van 5 procent ten opzichte van de 1.824 vacatures die het jaar daarvoor werden uitgeschreven. Niet geheel verassend is Amsterdam niet alleen het financiële centrum van ons land, maar met 872 vacatures ook de fintech-hoofdstad van Nederland. Opvallender zijn nummer twee en drie: met respectievelijk 98 en 84 vacatures doen Hoofddorp en Doetinchem het beter dan bijvoorbeeld Utrecht en Rotterdam. De bedrijven die de meeste vacatures uitschreven waren Backbase (212 vacatures), BinckBank (199 vacatures) en Ingenico (168 vacatures).

Bitcoin en blockchain afwezig in vacatures
Ondanks de hype rondom blockchain en cryptovaluta verschijnen deze termen nog opvallend weinig in vacatures afkomstig van fintechbedrijven: in slechts 13 vacatures kwamen de termen bitcoin, cryptocurrency of blockchain voor. Opvallend, want bij Duitse fintechbedrijven verviervoudigde het aantal vacatures waarin bitcoin of blockchain vermeld werden het afgelopen jaar. Daarnaast concludeerde eerder onderzoek van Joblift dat er door Nederlandse bedrijven wel degelijk naar blockchain specialisten wordt gezocht: dit zijn vooralsnog echter banken en consultancies. Zo schreven ABN-Amro, Deloitte en PricewaterhouseCoopers gezamenlijk 35 blockchain gerelateerde vacatures uit.

Brexit-effect, maar fintechs kiezen voor oosterburen
Hoe deed de Nederlandse fintechsector het dit jaar ten opzichte van de grootste Europese concurrentie? In het Verenigd Koninkrijk lijkt daadwerkelijk sprake van een negatief Brexit-effect: werden er vorig jaar met 3.261 vacatures nog de meeste fintechvacatures uitgeschreven, daar was er dit jaar een flinke daling. Met 2.097 vacatures liep het aanbod hier met maar liefst 44 procent terug. Toch profiteert vooral Duitsland van deze ontwikkeling: bij onze oosterburen steeg het aantal vacatures met 49 procent, van 2.799 naar 4.168 vacatures.

Gerelateerde artikelen