Financiele topman Fortis doet stap terug

Na het vertrek van CEO Jean-Paul Votron bij het Nederlands-Belgische Fortis, is nu financieel topman Gilbert Mittler niet langer verantwoordelijk voor de afdelingen van Chief Financial Officer, Chief Risk Officer en General Counsel. Hij hoeft de bank echter niet te verlaten.

Vrijdag 1 augustus schreef de Belgische krant De Standaard dat Mittler (59) Fortis moest verlaten als gevolg van de te dure overname van ABN AMRO. Fortis meldt nu echter dat Mittler een stapje terug doet en vanaf nu de rol op zich neemt van bijzonder adviseur van Herman Verwilst, de nieuwe CEO van Fortis. Verwilst noemde vrijdag in een verklaring de nieuwe functie voor Mittler een ‘erkenning van zijn enorme ervaring’.
 
Mittler is altijd loyaal geweest aan Votron en maakte zich sterk dat de overname van ABN AMRO haalbaar was. Mittler verdedigde begin juli ook nog de omstreden kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro. Het kwam eigenlijk neer op ’tijdelijk geld lenen’, legde hij uit. Dat was te wijten aan beslissingen die Europa opgelegd had.

Door die beslissingen van Europa moesten delen van de Nederlandse ABN Amro-tak tegen ongunstige voorwaarden verkocht worden. Fortis onderhandelde over de verkoop van bepaalde delen van ABN Amro met de rug tegen de muur. Deutsche Bank kocht tegen dertig procent onder de netto-actiefwaarde en liet nog eens tien miljard euro kredietrisico’s achter bij Fortis.

Met ingang van vrijdag 1 augustus rapporteren CFO Lars Machenil, Chief Risk Officer Fred Bos en General Counsel Jeannine Quaetaert direct aan bestuursvoorzitter Herman Verwilst, waar zij dat voorheen aan bestuurslid Mittler deden.

LOOPBAAN
Mittler kwam in 1988 in dienst bij de groep AG in de hoedanigheid van Head Corporate Development. Toen Fortis ontstond, werd hij directeur van Fortis Group Finance & Development en Secretary van de Executive en Supervisory Board van Fortis. In deze functies kon hij een diepgaande kennis opbouwen van de groep en actief bijdragen aan de ontwikkeling.

In 1993 werd hij Managing Director van ASLK Bank en lid van het directiecomité, verantwoordelijk voor Finance & Control en Foreign Operations. Mittler trad in 1998 toe tot het Executive Committee van Fortis en werd in 2000 benoemd tot Chief Financial Officer van de bank. Al met al heeft hij twintig jaar bij Fortis gezeten, maar in mei 2008 vertelde hij nog aan Jan Bletz, hoofdredacteur van CFO Magazine: “ik heb het gevoel dat ik in die tijd bij tientallen bedrijven heb gezeten.”

Gerelateerde artikelen