Financials lijden onder toenemende stress

De moeilijke economische tijden zorgen voor een hogere werkdruk, meer stress en een lager moraal bij finance- en accounting afdelingen. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Robert Half International onder 4.800 finance recruiters in 21 landen.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat firma’s hun managementstrategieën aanpassen om de productiviteit hoog te houden en gelijktijdig het stressniveau van hun medewerkers te verminderen.

In het rapport geeft 32 procent van respondenten uit de VS, vergeleken met 40 procent wereldwijd aan dat hun finance- en accounting afdelingen zijn getroffen door de recessie. Van de respondenten uit de VS heeft 49 procent een personeelsstop ervaren en 38 procent ontslagen.

Over hoe de crisis individuele medewerkers heeft aangetast, blijkt dat bijna de helft van VS-respondenten meer stress ervaart tegen 38 procent wereldwijd. De meest voorkomende effecten, naast meer stress, zijn een verhoogde werkdruk en een lager moraal. Minder dan een derde van de respondenten zegt niet geraakt te zijn door de crisis.

70 procent van managers wereldwijd neemt maatregelen om hun finance teams te ondersteunen. Het herdistribueren van werk, betere communicatie en het uitstellen van projecten behoren tot de meest voorkomende maatregelen.

Ondanks de uitdagende economische tijden heeft 56 procent van de managers nog steeds moeite geschikte kandidaten te vinden voor finance- en accounting functies. Dit percentage is niet veranderd ten opzichte van hetzelfde onderzoek van Robert Half een jaar eerder.

53 procent van managers wereldwijd maakt zich zorgen over het verliezen van financiële toptalenten in het komende jaar. Max Messmer, CEO van Robert Half International zegt hierover: ‘zelfs in economische zware tijden maken bedrijven een prioriteit van het behouden van hun top performers. Het verliezen van financiële talenten gaat gepaard met het verlies van productiviteit en performance.’

Gerelateerde artikelen