Financial modelling en data analytics belangrijkste skills

Arbeidsmarkt voor finance professionals herstelt zich vanwege toegenomen werkdruk door pandemie.

Door de coronacrisis nam de werkdruk voor finance afdelingen enorm toe. Dat zorgde in het najaar van 2020 voor een vlot herstel van het aantal finance vacatures. Er is vooral vraag naar experts op het gebied van financial modelling en data analytics. Salarissen blijven grotendeels stabiel, zegt Annemieke Peskens van recruitmentspecialist Robert Walters, dat vandaag zijn jaarlijkse Salary Survey publiceerde.

Vraag naar finance professionals bijna terug op niveau jaar geleden
In kwartaal vier van 2020 groeide het totaal aantal finance vacatures ten opzichte van kwartaal drie van 9.779 naar 11.929. Dat bracht het aantal finance vacatures vrijwel terug op het niveau van het vierde kwartaal van 2019, toen er 12.062 vacatures openstonden (Bron: Jobfeed).

Peskens: “Bedrijven hebben door de pandemie behoefte aan extra informatie, analyses en duiding van financiële cijfers, en dat zorgt voor allerlei extra werkzaamheden voor finance teams. Die toegenomen werkdruk is een van de redenen dat er in de tweede helft van 2020 een fors herstel is geweest op de arbeidsmarkt voor accounting & finance.”

Financial modelling en data analytics gewilde skills
Twee specifieke vaardigheden die enorm in trek zijn, zijn financial modelling en data analytics. Modelling helpt bedrijven toekomstscenario’s op papier te zetten, waarbij een keur aan variabelen wordt meegewogen. Op die manier proberen organisaties risico’s in kaart te brengen en te vermijden.

Data analytics en data management zijn belangrijk omdat het momenteel van cruciaal belang is om directies en management van correcte informatie te voorzien. Dit geeft bedrijven de basis om de juiste koers te varen en eventuele schaarse kansen direct te benutten. Peskens: “Controllers die uitblinken op dat snijvlak van finance en IT, richting informatievoorziening, zijn op dit moment erg gewild.”

Minder bereidheid om van baan te wisselen
Werkgevers die nieuw personeel willen werven moeten er wel rekening mee houden dat finance professionals op dit moment terughoudender zijn met overstappen. “Senior professionals zoals group controllers of financieel directeuren veranderen nu minder snel van baan”, vertelt Peskens. “Enerzijds zijn zij loyaal aan hun werkgever en willen ze hun organisatie helpen de huidige storm te doorstaan, anderzijds vinden ze het risico te groot om nu een overstap te wagen. Werkgevers die professionals willen aantrekken doen er daarom nu goed aan een overstap extra aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld door een vast contract zonder proeftijd aan te bieden of een ruimer studiebudget ter beschikking te stellen.”

Over de Salary Survey
De jaarlijkse Robert Walters Salary Survey geeft een overzicht van arbeidsmarkttrends en salarisontwikkelingen binnen onder andere de financiële, bancaire, en juridische sector. Dit jaar is de Salary Survey voor het eerst volledig digitaal. Toegang is kosteloos aan te vragen via https://www.robertwalters.nl/salarysurvey.html

Gerelateerde artikelen