FD: Renteverschillen Eurozone indicatie van stabiliteit

Italië moet zich aan de regels houden voor noodprogramma ECB.

Op maandag daalde het renteverschil tussen Duitse en Italiaanse staatsleningen met een looptijd van tien jaar naar het laagste niveau in anderhalve maand, met een verschil van 123 basispunten, zo meldt het Financieel Dagblad gistermiddag. Deze ontwikkeling kan deels worden toegeschreven aan de recente bevestiging door kredietbeoordelaar Fitch dat de Italiaanse kredietwaardigheid op BBB blijft, met stabiele vooruitzichten. BBB vertegenwoordigt de vierde trede op de kredietwaardigheidsladder, waarbij AAA het hoogste niveau vertegenwoordigt, zoals gezien bij Duitsland en Nederland.

Invloeden renteverschillen

Een andere mogelijke factor achter deze trend is de uitspraak van Philip Lane, de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, in een interview met de Spaanse zakenkrant El Confidencial. Lane suggereerde dat de verwachte renteverlaging door de ECB zou kunnen leiden tot een verminderd risico voor staatsobligaties. Bovendien blijven de renteverschillen naar zijn mening beheersbaar vanwege de opkomende economische opleving in de eurozone.

Staatsschulden

Het verminderen van staatsschulden blijft een cruciale overweging voor economische stabiliteit, zij het in verhouding tot de economische groei, meldt het FD verder. Hoewel het absolute niveau van de schulden niet noodzakelijk hoeft te dalen, is het behoud van economische groei van vitaal belang. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Economische vooruitzichten Italië

Fitch voorspelt een groei in de Italiaanse economie, grotendeels dankzij stimuleringsmaatregelen die vorig jaar zijn geïmplementeerd door de regering van Giorgia Meloni. Echter, Fitch waarschuwt voor een toenemende schuldratio, die naar verwachting zal stijgen naar 142,3% in 2027, vergeleken met 137,3% eind 2023.

Europees toezicht

Fitch voorziet ook de mogelijkheid dat Italië onder Europees toezicht zal komen te staan, met name met betrekking tot excessieve begrotingstekorten. De verwachting is dat het land zich zal houden aan maatregelen om deze tekorten te verminderen, hoewel de precieze eisen met betrekking tot het terugdringen van de staatsschuld nog niet zijn vastgesteld.

ECB’s noodprogramma: TPI

Het noodprogramma van de ECB, genaamd TPI, kan worden ingezet om renteverschillen tussen landen te corrigeren wanneer deze niet langer worden verklaard door economische omstandigheden. Dit programma stelt de ECB in staat om obligaties op te kopen en zo de renteverschillen weer binnen aanvaardbare grenzen te brengen.

Het is van essentieel belang voor Italië om zich aan de regels te houden om in aanmerking te blijven komen voor het noodprogramma van de ECB. Het negeren van Europees toezicht kan ernstige consequenties hebben voor de stabiliteit van de eurozone en zou de thermometer van de regio in het rood kunnen doen uitslaan.

 

Gerelateerde artikelen