Faalexpert Kira Van Den Ende: “Meer ruimte voor falen op werkvloer”

"In onze samenleving word je beloond als je geen risico's neemt", zegt Kira Van Den Ende, auteur van Durf Falen! en spreker op het Jaarcongres Controlling op 21 april aanstaande.

De Vlaamse Van den Ende organiseert samen met haar compagnon Irene Ingardi de FuckUp Nights Brussels, een maandelijks evenement waar drie personen komen vertellen over een mislukking op professioneel vlak. “Door de verhalen te delen valt voor de deelnemers een last van de schouders. Bovendien helpen de sprekers de aanwezigen met het voorkomen van dezelfde fout.” In de ogen van Van den Ende zou het goed zijn als er in de samenleving meer ruimte kwam om te falen. 
“Nu word je beloond als je risico-avers bent. Het liefst steek je je hoofd niet boven het maaiveld”, aldus Van den Ende. Als zij kijkt naar Colombia, waar ze enige tijd woonachtig is geweest, ziet ze dat mensen meer risico’s nemen. “Soms ook gedwongen, omdat er een minder sterk sociaal vangnet is. Maar het leidt wel tot meer ondernemerschap. Zo had ik een collega die wilde trouwen. Om aan extra geld te komen voor de bruiloft ging ze koekjes verkopen op kantoor.”
Sommige ondernemers stellen dat falen nodig is om tot succes te komen. Volgens Van den Ende ligt falen niet per se op de route naar succes. “Het kan prima dat iets de eerste keer heel goed uitpakt. Falen kan een nuttig leermoment zijn, maar het is geen voorwaarde voor succes.” Daarnaast is de omgang met falen bepalend voor het nut van falen. “Als je door een faillissement gaat en je neemt het erg persoonlijk dan kan dat lang doorwerken. Heb je echter de rust om goed te analyseren wat er mis is gegaan dan kun je ervan leren.”
Dit betekent volgens Van den Ende ook dat je het falen niet moet vergoelijken. “Om van falen een succes te maken moet je er op een eerlijke en intelligente manier naar kijken. Wanneer je dit doet is de kans op succes de volgende keer groter.” Het onderschrift van de voorpublicatie van Durf Falen! luidt “een manifesto tegen de terreur van succes”. Volgens de Vlaamse is er een grote maatschappelijke druk om succesvol te zijn. “Succes zou geen verplichting moeten zijn. Succes mag, maar falen ook.”
Tijdens haar bezoek aan het Jaarcongres Controlling zal Van den Ende aan de hand van enkele historische voorbeelden over verschillende elementen van falen spreken zoals moed, angst en oordelen . “Middels een viertal voorbeelden zal ik aantonen wat de waarde en moeilijkheden van falen zijn.” Dat zal Van den Ende aanvullen met praktische tips over hoe u op de werkvloer met fuckups, vergissingen en mislukking kunt omgaan.

Gerelateerde artikelen