Europese financials bereid te verhuizen voor baan in eigen land

De Europese financial hecht steeds minder waarde aan de eigen stad als het gaat om een nieuwe baan. Uit onderzoek van financieel werving en selectiebureau Robert Half Finance & Accounting van eind 2007 blijkt dat 73% van de Europese financiële werknemers een verhuizing naar een andere stad zou overwegen voor een nieuwe baan. Europeanen zijn nu net zo genegen als Amerikanen (72%) om te verhuizen.

De Duitse financials zijn met 88% de meest mobiele werknemers. In Luxemburg (47%) en Ierland (53%) is men het meest honkvast. Zij blijven liever in hun eigen stad werken. Ook Nederlandse financials zijn met 65% iets minder dan gemiddeld bereid om te verhuizen.  

Het percentage vrouwelijke financials in Nederland dat wil verhuizen is nog lager dan mannen (59% versus 73%). In Frankrijk en Spanje daarentegen zijn meer vrouwen dan mannen bereid naar een andere stad te verhuizen voor een nieuwe baan.
 
Verhuizen naar het buitenland ligt voor financials gevoeliger, zelfs als het gaat om een nieuwe en veel betere baan. Slechts 51% van de Europese financials zou solliciteren op een functie in een ander land. In Nederland ligt dit percentage nog beduidend hoger, 70% van de Nederlanders wil geen positie overwegen in het buitenland.
 
Ook als het gaat om vertrek naar het buitenland, zijn vrouwelijke financials nog voorzichtiger dan mannen. In Nederland wil slechts 24% van de vrouwen erover nadenken. In Spanje daarentegen blijkt dat vrouwen (53%) verrassend meer dan de mannen (51%) het wel zien zitten om eens over de landsgrenzen heen te kijken.

In Nederland hebben afstand (21%), de kwaliteit van leven (18%) en familie omstandigheden (15%) de grootste invloed op de beslissing om daadwerkelijk naar een andere stad te verhuizen voor een nieuwe of betere baan. In de rest van Europa speelt afstand nauwelijks een rol (4%).
 
Als het gaat om verhuizen naar een ander land, dan vindt 44% van de Nederlandse financials dat de kwaliteit van leven in een ander land de doorslaggevende factor is. Alleen de Ieren vinden de kwaliteit van het leven nog belangrijker (49%).

De mannelijke Duitse financiële werknemers hebben de meeste moeite om hun familie achter te laten. 28% geeft aan dat dit een belangrijke reden zou zijn om niet naar het buitenland te gaan.

Gerelateerde artikelen