EU hulp voor baanbehoud

Brussel wil baanbehoud in EU bekostigen: worden de benadeelden de bevoordeelden?

De Europese Commissie gaat lidstaten helpen de kosten van tijdelijke werkloosheid te verlichten. Het initiatief wordt donderdag gepresenteerd, heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekend gemaakt. De financiële steun is vooral bedoeld voor de door de coronacrisis zwaar getroffen EU-landen Italië en Spanje maar is ook beschikbaar voor andere lidstaten.

“Het idee erachter is simpel”, zei Von der Leyen. “Als bedrijven geen werk meer hebben door een tijdelijke externe schok als de corona-uitbraak, dan zouden ze hun werknemers niet hoeven te moeten ontslaan. Ze blijven in dienst, en zouden intussen nieuwe vaardigheden kunnen leren, waar zowel het bedrijf als de werknemers van profiteren. Intussen kunnen ze de huur blijven betalen en hun boodschappen doen.”

Volgens verschillende Europese media wil de commissie hiervoor circa 100 miljard euro op de kapitaalmarkt lenen, waarvoor de EU-begroting en de lidstaten garant zouden staan. Lidstaten kunnen dan gunstige leningen krijgen om de kosten van tijdelijke uitkeringen en betaalde werktijdverkorting te drukken.

Het wordt interessant om te zien of deze verkapte onderwijssubsidie – voltijds studeren voor de nieuwe economie in plaats van doorwerken in de oude, met doorbetaling van loon – een grondwettelijke toets kan doorstaan ten aanzien van hen die nu wel gewoon doorwerken en dus niet in de gelegenheid zijn om zich voor te bereiden op een post-corona carrière .

Lees ook: Coronacrisis goed voor zombiebedrijven.

(bron: ANP)
 

 

Gerelateerde artikelen