EU economie blijft groeien

Brussel verwacht groei, maar minder, voor de komende twee jaar, ook in Nederland.

De economie in de eurolanden groeit dit jaar matig met naar verwachting gemiddeld 1,2 procent. De Europese Commissie stelt haar verwachting voor volgend jaar iets naar beneden bij tot 1,4 procent. Nederland blijft het beter doen dan gemiddeld, met 1,6 procent dit jaar en 1,5 procent in 2020. Dalende export is de belangrijkste reden dat bij ons de groei afneemt.

Een en ander blijkt uit de zomerprognose van Brussel. Een jaar geleden verwachtte Brussel nog een groei van 2 procent voor de EU. Handelsconflicten en de Brexit krijgen de schuld van de lagere prognose.

Duitsland heeft het moeilijk met slechts 0,5 procent groei, terwijl Italië met 0,1 procent bijna stilstaat. Maar het is groei. Zelfs de Britse economie laat weer wat groei zien, met 0,3 procent in mei ten opzichte van de 0,4 procent krimp de maand ervoor. De groei komt echter voor een belangrijk deel door de stijging van de productie in de Britse auto-industrie, een van de takken die het hardst door Brexit getroffen dreigt te worden

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen