Ervaring belangrijker dan prestatie

Weggestuurde onderwijsbestuurder wordt ziekenhuisbestuurder in Groningen.

Een in 2018 in Limburg weggestuurde bestuursvoorzitter van een onderwijsstichting, waarvan destijds meer dan een kwart van de scholen door de Onderwijsinspectie als zeer zwak en onvoldoende werden bestempeld, mag het nu  gaan proberen als bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

De nieuwe voorzitter, André Postema, is volgens het ziekenhuis “een ervaren bestuurder met ruime ervaring in onderwijs, wetenschap en zorg”. Hij was bestuursvoorzitter van de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs, waaronder 23 scholen vallen. De stichting kwam in 2018 in het nieuws omdat van een van de scholen, het VMBO Maastricht, eindexamens van 353 leerlingen ongeldig werden verklaard. De inspectie hekelde destijds het optreden van het stichtingsbestuur, geleid door Postma. Desondanks besloot de raad van toezicht van de stichting  om het contract van Postema aanvankelijk met twee jaar te verlengen. Niet veel later moesten hij en de voorzitter van de raad van toezicht het veld ruimen.

Volgens onderwijsbond AOb was Postema een van de best betaalde schoolbestuurders van Nederland met een jaarsalaris van ruim 182.000 euro. Behalve bestuursvoorzitter van LVO sinds 2014, was Postema ook sinds 2011 lid en in 2018 voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de PvdA. Van 2005 tot 2014 zat hij in het bestuur van de Universiteit Maastricht.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen