Eneco Energie: gekantelde organisatie

fallback
ENECO Energie levert gas, elektriciteit en warmte aan ruim twee miljoen huishoudens en bedrijven. Met een omzet van meer dan 3,5 miljard euro en dit aantal klanten behoort ENECO Energie tot de top-drie van de energiebedrijven in Nederland.

De markt wordt bediend vanuit de zelfstandig en landelijk opererende divisies Retail, Infra, Business to Business, Services en ENECO NetBeheer. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. In de afgelopen jaren is “eigenlijk de hele organisatie op de schop gegaan”, zegt Van den Dungen. “De organisatie is compleet gewijzigd, verantwoordelijkheden zijn anders gelegd, de informatievoorziening is opnieuw opgetuigd en er is een vaste planning- en controlecyclus ingericht.

Daarvoor zijn we in 2001 met de voorbereidingen gestart.” In 2002 werd de organisatiestructuur van ENECO Energie ingrijpend gewijzigd. De horizontaal georiënteerde en regionaal opererende business units werden vervangen door landelijk opererende en resultaatverantwoordelijke divisies met een verticale marktorientatie.

Ook werd in de aanloop tot de liberalisering de informatiehuishouding op orde gebracht. Dit betekende onder andere dat de sturingsinstrumenten die voor het corporate performance management nodig zijn in een vaste planning- en controlecyclus moesten worden geborgd, zegt Van den Dungen. “Anders kunnen die instrumenten niet optimaal worden gebruikt.”

De reorganisatie heeft ENECO goed gedaan, vindt hij. “In een paar jaar tijd zijn we erin geslaagd de kanteling van de organisatie tot een succesvol einde te brengen. En ik denk dat we nu een duidelijk klantbeeld hebben en dat de interne rapportagestructuur goed op orde is”, aldus Van den Dungen.

ENECO Energie heeft in september de Cognos Performance Leaders Award gekregen. Deze prijs wordt uitgereikt aan organisaties die weten aan te tonen dat ze door de inzet van Cognos CPM-oplossingen aanzienlijke besparingen dan wel concurrentievoordeel weten te behalen. Het gaat in het bijzonder om Scorecarding, Business Intelligence en Query & Rapportage.

Gerelateerde artikelen