Eigen zaak maakt gelukkiger?

Vier van de vijf miljonairs zijn ondernemers, en miljonairs voelen zich gelukkiger dan niet-miljonairs.

Ondernemers vormden in 2017 het grootste deel van de werkende miljonairs in Nederland. Bijna 80 procent van de werkzame hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens was ondernemer, zo meldt het CBS vandaag. Van de werkzame niet-miljonairs was dat maar 15 procent.

Gemiddeld geven miljonairs hun eigen leven een beter cijfer dan niet-miljonairs, een 8,1 versus een 7,7. De grootste factor van dat positievere gevoel is dat men zich minder zorgen zegt te maken over de eigen financiële situatie, aldus het CBS. Zo lijkt het alsof ondernemers zich gelukkiger voelen dan niet-ondernemers.

Het rapport meldt verder dat werkzame miljonairs in de specialistische, zakelijke dienstverlening met gemiddeld 149.000 euro het hoogste jaarinkomen hebben, gevolgd door miljonairs in de financiële dienstverlening en nijverheid. Miljonairs in de agrarische sector zitten het laagste, met 90.000 euro, wat  maar twee keer zo hoog is als het gemiddelde van werkzame niet-miljonairs.

Interessant is dat onder de miljonairs maar een op de vijf hoofdkostwinners een vrouw is, terwijl dat bij de niet-miljonairs een op de drie is. Ook verrassend is dat zes op de tien woningen boven de 1 miljoen euro wordt bewoond door niet-miljonairs.

Lees ook: Steeds meer ondernemende vrouwen.

De mooie percentages van het CBS zijn ook een mooi voorbeeld van de zinsbegoocheling die bij percentages op de loer ligt. Want die 80 procent vertegenwoordigt 92.000 huishoudens, terwijl die 15 procent goed is voor 1.136.000 huishoudens. Dus van elke 12 ondernemers is er maar eentje die het tot miljonair heeft geschopt. Toch blijft dat de beste route, want onder de werkende niet-ondernemers lukt het maar een op de 372.

Dus, wanneer begint u voor uzelf?

(bron: CBS)

Gerelateerde artikelen