Een nieuw begin – ‘Het Dagboek van een CFO’ door Leo van de Voort

fallback
Leo van der Voort zal met ingang van dit nummer voor Chief Financial Officer het 'Dagboek van een CFO' bijhouden.

Maandag 9 januari 2005
Vandaag – na een enerverend jaareinde – weer aan de slag gegaan. Twee boeiende dagen op het programma. Vandaag komen alle regiopartners van Satellite Newspapers bijeen op het hoofdkantoor in Den Haag. Dan wordt plenair en intensief van gedachten gewisseld hoe we met elkaar de krantenverkoop naar groter hoogten kunnen stuwen.

Satellite Newspapers verkoopt kranten all over the world, via satelliet. Inmiddels gaan er dagelijks tegen de 200 verschillende kranten de wereld over, en kan de nieuwsliefhebber de meest actuele krant aanschaffen (en niet een die al een of twee dagen oud is…). Dit kan hetzij via de Kiosk (een ‘vendor machine’ waar je via je creditcard een krant selecteert, downloadt en in 2 minuten op A3-formaat uitprint) hetzij via de Client, een cd-rom-toepassing.

In deze central steering committees worden ‘bewezen’ marketing & sales-ideeën met elkaar uitgewisseld; het is een nuttig instrument om leverage te creëren op levensvatbare verkoopmogelijkheden.

Dinsdag 10 januari 2005
Nu we operationeel nagenoeg break-even zijn (de licentie-inkomsten van onze regiopartners dekken ongeveer onze vaste kosten), komt het neer op enerzijds trouw betaalgedrag van onze regiopartners (daar heb ik ze, met gedetailleerde informatie van de laatste maanden, stevig op aangesproken) en anderzijds het boosten van de cashflow uit toenemende krantenverkoop, alsmede meer reclame- en advertentie-inkomsten. Beide zaken zullen het gehele jaar 2005 vooropstaan.

Zo moet het lukken het jaar met een klein plusje af te sluiten, en toch voldoende te hebben geïnvesteerd om in 2006 echt door te breken.
De mogelijkheden zijn legio. Zo spreken we met grote hotelketens, airliners, high-techbedrijven (de e-reader!) enzovoorts. Waar het nu om gaat is van ideeën acties te maken en van acties cash.

Woensdag 11 januari 2005
Vandaag gesproken met drie serieuze investeerders in Satellite Newspapers. Nog een laatste financieringsronde en dan zijn we er denk ik wel. Toch weer een hele overgang van twee dagen hemelbestormen naar de nuchtere wereld van ‘budget’ versus ‘actuals’… En daarin kunnen we nog wel wat stappen maken.
De dag vloog voorbij, temeer daar elke investeerder toch behoorlijk onder de indruk raakte van de technische hoogstandjes, alsmede de grote mate van control die we hebben op de kasstroomeffecten van de gehele waardeketen.

Dinsdag 18 januari 2005
Vandaag zou in het teken staan van mijn kort geding tegen het Havenbedrijf Rotterdam (HBR). Sinds ultimo augustus 2004 heb ik geen salaris meer ontvangen, wat zo langzamerhand een uiterst onplezierig plaatje van de persoonlijke financiën oplevert: we teren razendsnel in op de spaarcenten. Maar gisteravond ontving mijn advocaat nog een fax van meer dan 100 pagina’s, dus dat schoot niet op. Om goed beslagen ten ijs te komen tegen het verweer van het Havenbedrijf hebben we echt meer tijd nodig, dus het kort geding is uitgesteld.
Zo blijft het verleden – mijn tijd als rechterhand van Joep van den Nieuwenhuyzen – maar doorspoken: onderzoeken betreffende de garanties verstrekt door het Havenbedrijf, onderzoeken betreffende het faillissement van SP Aerospace, RDM en de SS Rotterdam… Om de inmiddels gevleugelde uitspraak van Ruud Gullit aan te halen: ‘Ik ben niet te benijden.’ Het trekt ook een zware wissel op de privé-situatie, al blijft Claudia er vrij nuchter onder. Zulke steun geeft moed en energie.

22-23 januari 2005 (weekend)
Een heerlijk rustig weekend gehad. Zaterdag naar de eerste voetbalwedstrijd van Quintus (10) gaan kijken, en ’s avonds de onderhoudende film National Treasure met Nicolas Cage in de hoofdrol gezien. Zondag veel kranten en tijdschriften en… ’s avonds De Dijk in Ahoy, een inspirerend optreden.

Maandag 24 januari 2005
Vandaag op en neer naar Londen om te bekijken of we een ingang kunnen creëren bij een grote internationale speler op de softwaremarkt; via die software zouden we een button kunnen zijn waarmee onze krantencontent ontsloten kan worden voor een immense markt. Ziet er goed uit.

Donderdag 27 januari 2005
Vandaag verdere gesprekken met twee van de drie geïnteresseerde financiers. De vragen worden concreter en dwingender. Veel werk te doen.

Vrijdag 28 januari 2005
Vandaag blijkt dat HBR aangifte heeft gedaan bij het OM inzake het havenschandaal. Joep van den Nieuwenhuyzen, Willem Scholten (voormalig algemeen directeur van het Havenbedrijf Rotterdam) en ik worden met name genoemd in de pers. Erg tendentieus, want er is niet tegen personen aangifte gedaan. Het is wel erg vechten tegen de negatieve beeldvorming, en soms heb ik de indruk dat het vechten tegen windmolens is. Enfin, we kleunen er maar in.

Week 5 2005
De opportunities komen ons aangewaaid. Naast de gesprekken die we al met hotelketens voerden – de Kiosk in elke hotellobby – meldden zich deze week nog twee ketens. En de gesprekken met een grote airliner krijgen een vervolg met ten minste nog drie andere luchtvaartmaatschappijen. Het lijkt erop dat we in de lift zitten. Nu nog financieren… En o ja, de SEC-filings komen er weer aan.

Leo van de Voort is CFO van Satellite Newspapers

Gerelateerde artikelen