Een goede CFO zit op de juiste plek om zijn of haar CEO op te volgen

Ik heb een zeer uitgesproken mening over welke vaardigheden en kwaliteiten een goede Chief Financial Officer moet beschikken. Zelf ben ik namelijk opgegroeid binnen een bedrijf dat enkele van de beste CFO's ter wereld heeft voortgebracht, General Electric. Ik denk dat een goede CFO een cruciale rol speelt binnen een onderneming.

Genpact is voortgekomen uit GE en in het verleden heeft GE altijd veel belang gehecht aan de rol van CFO. Veel van de CEO’s en topleiders zijn omhoog geklommen via de financiële gelederen binnen het bedrijf. Van onze 60.000 werknemers bestaat bijna een derde uit financiële professionals. Velen van hen zullen ooit ergens CFO worden.

Wat maakt een CFO zo waardevol? De CFO is de rechterhand van de zakelijk leider en is meer dan alleen een accountant. Een goede CFO begrijpt de zakelijke aspecten van het bedrijf, weet wat voor beleid de onderneming bedrijf voert en ziet waar aandeelhouderswaarde gecreëerd kan worden. In feite hebben CFO’s van grote bedrijven zoveel taken op hun bord dat ze accountancy en processing vaak overlaten aan andere teamleden. Dit betekent natuurlijk niet dat de CFO van morgen zijn boekhoudkundige vaardigheden moet vergeten. Het betekent juist dat hij zijn taken beter moet uitbesteden, en meer aandacht moet besteden aan de taken die steeds belangrijker worden en aan die taken waarvoor hij iemand in de rol van een operationele of business strateeg moet aannemen.  

Boven alles moeten CFO’s tijd besteden aan het updaten van hun kennis. Neem een operationele rol aan, ontmoet klanten, raak betrokken bij fusies en overnames enzovoort, om zo de verschillende kanten van bedrijfsvoering te leren kennen. Over het algemeen kun je zeggen dat de beste CFO’s degenen zijn die met een goede ‘Shared Services’ strategie komen en deze zo uitvoeren dat ze minder tijd kwijt zijn aan routinetaken. Dit is een ontwikkeling die ik in India steeds vaker zie.

Daarnaast moet een goede CFO een manier vinden om anders tegen processen aan te kijken. Een CFO heeft een goede kijk op het bedrijf, maar de vraag is of hij de financiële processen simpel ziet zoals ze zijn of als input van verschillende afdelingen die gebruikt kunnen worden om oplossingen te vinden? Vraag jezelf af of je in staat bent om veranderingen binnen het bedrijf aan te jagen? Word je gezien als de ‘change agent’, de persoon die iets voor elkaar krijgt? Alleen dan ben je een echte partner.

Een goede CFO verkeert in de beste positie om zijn of haar CEO op te volgen. Tot voor kort werden eigenlijk alleen marketing- of salesmensen CEO, maar nu zie je ook steeds vaker voormalige CFO’s op die plek. De enige buitengewone kwaliteit die ik van een CFO verwacht is dat hij een echt vertrouwenspersoon van de CEO en het bestuur wordt op het gebied van strategie, het identificeren van risico’s en het herkennen van kansen. Een top CFO weet welke koers het bedrijf vaart en wordt gezien als de persoon die verzet tegen het bestuur zal tonen, zelfs wanneer niemand anders dat durft.

‘Tiger’ Tygarajan, President & CEO Genpact
Na gestudeerd te hebben aan Indian Institute of Technology (Bombai) en Indian Institute of Management (Ahmedabad) werkte “Tiger” NV Tyagarajan bij Unilever en Citybank alvorens hij in 1994 bij GE ging werken. Hij was CEO bij GE Captial en GECIS en COO van Genpact LLC tot hij benoemd werd tot President en CEO in 2011. De bijnaam ‘Tiger’ heeft hij te danken aan zijn studiegenoten die dit verkozen boven het langere ‘Tygarajan’.

Gerelateerde artikelen