ECB wil economie stimuleren

De Europese Centrale Bank start mogelijk een stimuleringspakket in september.

De eurozone heeft “significante monetaire stimulus” nodig, waar mogelijk ook een renteverlaging en een opkoopprogramma onderdeel van uitmaken, aldus Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB). Vooralsnog verklaarde de centrale bank dat de rente zolang als nodig is zal blijven op het huidige lage niveau. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent.

De nieuwe toevoeging aan de gebruikelijke verklaring van de ECB is dat een nog lager niveau van de rente niet wordt uitgesloten. Op de financiële markten wordt voor september gerekend op een verlaging van de depositorente met 0,1 procentpunt. Ook sluit de ECB een hernieuwd opkoopprogramma niet uit, mocht dat nodig zijn om de economie en inflatie verder aan te jagen. Daarnaast hintte de ECB op maatregelen om de pijn voor banken door negatieve rentes te verzachten. Meerdere comités gaan nu aan de slag om alle mogelijke versies van een “breed stimuleringspakket” uit te pluizen, verklaarde Draghi.

“De vooruitzichten gaan van slecht naar slechter”, betreurde het centralebankhoofd en hij wees in het bijzonder naar de zwakke stand van de industrie in Duitsland en Italië. Er komen steeds meer signalen dat de economie van de eurozone aan het afzwakken is, onder druk van de wereldwijde handelsspanningen en een afkoelende wereldeconomie. De onzekerheid houdt al meer dan een jaar aan, aldus de ECB-preses.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen