ECB laat rente onveranderd in dalende kredietmarkt

ECB communiceert rust naar markt voor bedrijfsfinancieringen

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de rente in de eurozone op het huidige hoge niveau van 4 procent. Dat hebben beleidsbepalers van de centrale bank besloten. De ECB houdt daarmee voor de derde keer op rij een rentepauze.

Economen hadden al verwacht dat de beleidsbepalers in Frankfurt opnieuw niet zouden tornen aan de rente. De ECB begon halverwege 2022 met het in rap tempo opvoeren van de rente om de hoge inflatie te bestrijden. Maar de laatste renteverhoging dateert alweer van september vorig jaar.

  • ECB bevestigt impact hogere rente op kredietverlening en zwakke bedrijven in eurozone
  • ECB-rapport toont stijging van rentekosten voor bedrijven ….
  • 47% van bedrijven getroffen door verslechterende financieringsvoorwaarden

Dalende kredietverzorging bedrijven

In de toelichting bevestigd de ECB dat de financieringsvoorwaarden voor bedrijven in de eurozone de komende maanden waarschijnlijk zullen verslechteren door de aanhoudend hogere rente. Eerder meldde de centrale bank dat dit heeft geleid tot een dalende kredietverlening in de eurozone, wat het betaalgedrag, de financieringsvoorwaarden en zwakke bedrijven verslechtert .

Volgens de door de centrale bank samengestelde algemene indicator (die de veranderingen in de rente weergeeft naast andere financiële kosten zoals uitgaven, vergoedingen en commissies) treft de aanhoudende verslechtering van de financieringsvoorwaarden 47% van de bedrijven in de eurozone. Dit is het hoogste percentage sinds het begin van het onderzoek in 2009.

Omzetten nog op peil

De gevolgen van de huidige rentebeslissing zijn vooral merkbaar in Zuid-Europese landen zoals Spanje en Italië, waar de verslechtering van de financieringsvoorwaarden sterker is dan in andere landen. Het effect van deze aanscherping van de financieringsvoorwaarden wordt enigszins verzacht door de “context van een aanhoudende stijging van de omzet”, aldus de bank.


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

 

Gerelateerde artikelen