DSM schrapt honderden banen in ondersteunende functies

DSM schrapt de komende twee jaar 900 tot 1100 banen, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Dat maakte het speciaalchemiebedrijf dinsdag bekend.

DSM kondigde begin deze maand al aan flink in de kosten te gaan snijden. Het bedrijf heeft last van de moeilijke economische omstandigheden en de zware concurrentie op het gebied van de productie en verkoop van vitamines.
De reorganisatie treft ondersteunende functies, bijvoorbeeld op het gebied van IT, personeelsmanagement, communicatie en financiële en juridische taken. Daarnaast worden maatregelen genomen om onderzoekscentra efficiënter te laten werken.
DSM verwacht dat de operatie eind 2017 voor 125 tot 150 miljoen euro aan besparingen zal opleveren ten opzichte van de uitgaven van vorig jaar. Hier staan eenmalige kosten voor de reorganisatie van 150 à 175 miljoen euro tegenover.
Het bedrijf werkt nog aan nieuwe strategische plannen, die de groei van de voedingsmiddelendivisie (Nutrition) vooruit moeten helpen. Die plannen worden op 4 november gepresenteerd.
Bij DSM werken ongeveer 25.000 mensen, waarvan circa 5000 in Nederland.
Op BNR zei bestuursvoorzitter Feike Sijbesma vanmorgen dat hij hoopt de meeste mensen te kunnen herplaatsen binnen DSM of bedrijven die DSM gecreëerd heeft in de regio. Of er toch gedwongen ontslagen vallen is niet uit te sluiten, aldus Sijbesma. 
(ANP)

Gerelateerde artikelen