Dreigend tekort aan financiele managers

In de toekomst wordt het lastiger om financieel toptalent aan te trekken en te behouden. Door de veranderende rol van CFO's moeten organisaties meer doen aan de werving en het behoud van toekomstige financiële leiders. Dit is de conclusie uit de 'Finance Talent Challenge Survey', uitgevoerd door Deloitte en the Economist Intelligence Unit (EIU).

Volgens het onderzoek worden de verantwoordelijkheden van de CFO steeds groter. Ook ligt de focus meer op strategische planning in plaats van accounting en reporting. Het is moeilijk topmensen te vinden die zowel cijfermatig, analytisch en strategisch sterk zijn. Verder blijkt uit het onderzoek dat weinig organisaties in staat zijn hun financiële afdeling zo in te richten dat deze bijdraagt aan de strategische doelen van de organisatie.

Hier komt nog bij dat weinig jonge mensen zich aangetrokken voelen tot een financiële functie als eerste baan, waardoor het aantrekken van jong talent voor bedrijven moeilijker word. Ondanks dit tekort zijn er slechts weinig organisaties die actief toptalent werven. De ondervraagde CFO’s geven verder aan zelf weinig te doen aan loopbaanontwikkeling. Hierdoor ontstaat er geen binding met hun werkgevers. Tekorten aan financieel talent is een wereldwijd probleem. Vooral in Azië hebben zeer veel bedrijven moeite de juiste werknemers aan zich te binden.

Gerelateerde artikelen