DPA in clinch met oud-topman Peter Smit

Detacheerder DPA heeft beslag laten leggen op 900.000 euro bij oud-topman Peter Smit, wegens vermeende reputatieschade. Hierover loopt nog een juridische procedure. Verder wil DPA geen nadere inlichtingen te verstrekken. Op zijn beurt wil Smit 1,4 miljoen euro terug van zijn oud-werkgever.

Eerder startte DPA een onderzoek naar een overeenkomst en bijbehorende transacties van begin 2008, die door de toenmalige bestuurder zijn afgesloten. De Raad van Commissarissen wijst er op dat deze overeenstemming niet werd bereikt met de betrokken bestuurder. Verder wil DPA geen nadere inlichtingen te verstrekken.

Het gaat hierbij om een omstreden overeenkomst die DPA met Smit aan het roer, met vastgoedexploitant Fortress heeft gesloten. Mede dankzij de verhuizing van DPA naar een nieuw hoofdkantoor bij Sloterdijk, slaagde de vastgoedexploitant er in op één dag ruim 10 miljoen euro te verdienen op de koop en doorverkoop van het pand.

Fortress erkent dat het met DPA een betalingsafspraak heeft gemaakt, waardoor DPA een gedeelte van deze winst ontvangt. De betaling had vorige maand moeten plaatsvinden.

Smit heeft inmiddels op een gedeelte van dit bedrag beslag laten leggen. Hierdoor loopt DPA de betaling van het volledige bedrag voorlopig mis.

Na het vertrek van Smit, in mei 2008,  werd een aantal onregelmatigheden geconstateerd met betrekking tot privé uitgaven met zakelijke creditcards, verstrengeling van belangen, financieel bevoordelen van gelieerde partijen en andere soortgelijke feiten.

Voorlopig schat DPA de mogelijke onregelmatigheden in op circa 600.000 euro. De onderneming vordert dit bedrag terug via een inmiddels ingezette bodemprocedure. Tegelijkertijd vraagt DPA aan de rechter om de met Smit afgesloten overeenkomst met betrekking tot zijn beëindigingvergoeding en consultancyvergoeding te ontbinden.

 

 

Gerelateerde artikelen