De verslavende controller

De verslavende controller
Ben jij voor je management al net zo onmisbaar, als je mobieltje dat voor jou is?

Een serie blogs over control.

Wat een chaotische dag! Ik heb wel al twee uur in de rij moeten staan voor de XL-store van mijn provider: mobieltje kapot. Tijdens de wachttijd vroeg ik me af wat dit toestel eigenlijk voor mij betekent. Het begon al bij het opstaan. Normaal check ik altijd mijn mail, het laatste nieuws. Dit keer: geen beeld, geen geluid, nada, niks.

Door Hinrich Slobbe, control prof in beide betekenissen, als associate professor aan de Business School Nederland en als directeur van Wisdom in Finance

Eigenlijk doe je vrijwel alles met je mobiel: mail, WhatsApp, LinkedIn, nu.nl, bankstanden controleren, communicatie met klanten, personeel, alles. Eigenlijk is het mijn controller. De functie van een controller is ook vooral communicatie, informatie verzamelen, delen van gegevens, zorgen dat alle processen goed lopen. Helaas kon mijn mobieltje niet worden gemaakt bij de winkel, kennelijk zijn die functies wegbezuinigd. En nu zit ik dus op kantoor te wachten op een koerier die mijn apparaat komt ophalen en een leentoestel komt brengen. Ik snak naar verbinding met de buitenwereld.

Het is best wel bijzonder hoe verslavend zo’n smartphone is. Dat had ik nooit verwacht. In 20 jaar tijd heeft de mobiele communicatie ons hele leven veranderd. Ook dat is een mooie parallel met de functie van de controller. In diezelfde 20 jaar waarin het mobiele tijdperk disruptief is geweest, heeft de controller ook een enorme ontwikkeling doorgemaakt, van reactief financiële rapporteur – waarin vooral wordt verklaard welke afwijkingen er zijn op geplande budgetten, naar een rol als business partner – waar het voorspellende karakter van de analyse centraal staat.

Word onmisbaar

Predictive Analytics is net zo vooruitstrevend als het slimste mobieltje, met big data als voedingsbodem en intelligente algoritmes als besturingssysteem. En zo verslaafd als ik ben aan mijn mobiel, zal het bedrijfsmanagement verslaafd raken aan Power BI, de key performance indicators die het succes of falen van een bedrijf perfect zullen inschatten. Met knoppen om aan te draaien waardoor managers scenario’s kunnen creëren die tot een beter en duurzaam resultaat leiden.

Ben jij al zo’n controller die doorslaggevend is voor de juiste beslissingen binnen jouw organisatie? Lever je de goede ken- en stuurinformatie die het management op het juiste spoor zet? Missen ze je als je er niet bent? Lijk je op het mobieltje dat mensen zo afhankelijk maakt, dat ze geen uur zonder kunnen?

Zorg dat je adequaat bent opgeleid, zodat je die positie binnen je bedrijf kunt opeisen, als dat nog niet zover is.

Mobile Control, ook 3.0.

Alle blogs van prof. Hinrich Slobbe voor u op een rij gezet.

Gerelateerde artikelen