De toekomst van de financiële afdeling is flexibel

De arbeidsmarkt is sterk aan het flexibiliseren. Door de snel veranderende economie en allerlei technologische ontwikkelingen kiezen organisaties steeds vaker flexwerkers voor financiële afdelingen. Wat is hier de reden van? Onderzoek van detacherings-, interim- en wervingsbureau Yacht brengt enkele oorzaken naar boven.
Digitale transformatie
Het vak van de financieel manager verandert drastisch. De CFO en zijn staf zitten middenin een digitale transformatie. Inzichten komen niet meer van pen en papier, maar in toenemende mate uit big data-analyses. De spreadsheet-koningen van weleer leggen het onvermijdelijk af tegen nieuwe Business Intelligence-tools, die razendsnel bedrijfsbrede analyses en rapportages samenstellen en inzichten verschaffen uit grote hoeveelheden financiële gegevens. 
 
Maar naast de juiste data en technische tools vereist dat wel de nodige vaardigheden. Financieel managers moeten niet alleen goed zijn met cijfers. Maar ook onderlegd zijn op het gebied van technologie. Daarnaast moeten zij brede verbanden zien en trends kunnen ontdekken in het grotere geheel. Excel-kennis is niet meer voldoende.
 
 
1. Open voor verandering
Een vereiste voor de geschetste ontwikkelingen, is dat financieel managers in een zekere mate moeten openstaan voor die verandering. Ze moeten zich erin willen verdiepen. En wellicht zelfs afscheid nemen van oude werkmethoden en gewoonten. Dat vereist een flexibele geest, een zekere mate van bevlogenheid en een open instelling. 
 
Deze karaktertrekken worden vaker toegeschreven aan flexwerkers, aldus het onderzoek van Yacht. Zij hebben immers de keuze gemaakt om vastigheid en zekerheid op te geven voor dynamiek en afwisseling. Vaste medewerkers zijn vaak goed in wat ze doen, omdat ze dat al heel lang op dezelfde manier doen. Meebewegen met ontwikkelingen is voor hen toch vaak wat lastiger. 
 
Bovendien zijn ze door de soms jarenlange trouwe dienst blind geworden voor weeffouten. Zowel in het eigen handelen als in de organisatie als geheel. Iets doen omdat je dat nu eenmaal al jarenlang zo doet, is het perfecte, maar in toenemende mate ongewenste medicijn tegen innovatiedrang. 
 
2. Frisse blik
Organisaties die wel willen meebewegen hebben veel baat bij een frisse blik. Een frisse blik kan bovendien zeer verhelderend zijn voor bedrijven die worstelen met de invoering van big data-technologieën en trendanalyses op hun financiële afdeling.
 
Die verhelderende kijk kan vrijwel alleen van buiten de eigen organisatie komen. Het inschakelen van flexwerkers is dan een logische optie. Zij hebben bovendien vaak bij diverse andere organisaties de nodige ervaring hiervoor opgedaan en kunnen dus met verschillende scenario's overweg. Dat in tegenstelling tot de vaste garde, die vooral op de eigen organisatie gericht is.
 
3. Bijdrage aan het vakgebied
Daarnaast toont het onderzoek aan dat flexwerkers het belangrijk vinden een concrete bijdrage te leveren aan het vakgebied. Waar vaste medewerkers vooral structurele waarde willen leveren aan de organisatie waarvoor ze werken, zijn flexwerkers ook gespitst op het leveren van een toegevoegde waarde aan de beroepsgroep als geheel. De digitale transformatie is immers nog lang niet uitontwikkeld en de financiële wereld kan actieve, bevlogen en flexibele geesten dan ook goed gebruiken.
 
Is het einde van de vaste medewerker voorbij? Moeten zij grondig een carrièregericht overwegen? Zo'n vaart zal het uiteraard niet lopen. Vaste krachten hebben ontegenzeggelijk unieke kwaliteiten. Zij kennen de organisatie als geen ander en hebben grote ervaring met het bestaande klantenbestand, interne structuren en werkmethoden. 
 
Maar dat is simpelweg niet meer genoeg: de 'begeisterung' en flexibele geest van een flexwerker is meer waard dan ooit. En die waarde zal in de toekomst verder toenemen.

 

Tientallen tips voor succesvol onderhandelen
Wilt u deals succesvol afronden? Gaat u goed voorbereid onderhandelen of gokt u dat het wel goed komt? Krijg inzicht in tientallen succesvol bewezen onderhandelingstechnieken. Volg de toptraining Onderhandelen en verdien direct de investering terug bij uw eerste deal.
Bekijk het programma.

 

 
Gerelateerde artikelen