De kunst van het onderhandelen – Deelnemers over succesvol onderhandelen (advertorial)

Onderhandelen is een vak apart. Een goede onderhandelaar is goud waard, maar hoe word je dat? In de driedaagse training Onderhandelen van Alex van Groningen leren de deelnemers alles over goed en succesvol onderhandelen.

Onderhandelen hoort bij alle segmenten van het bedrijfsleven. Of het nu gaat om het afsluiten van een zakendeal of om het maken van afspraken met een ondernemingsraad; er moet gepraat worden en alle partijen hebben hun ideeën en wensen. Maar voor er echt spijkers met koppen worden geslagen, hebben de onderhandelaars een heel traject afgelegd. Daar staan maar weinig mensen bij stil. “Ik wist altijd wel wat ik wilde, maar dat ik daar bepaalde stappen voor moest ondernemen was een echte eyeopener”, zegt Yvo Boelhouwers, directeur van drie gevangenissen in het zuiden van Nederland. Ook voor andere deelnemers was dat een totaal nieuwe kijk op onderhandelen.

Wie gaat onderhandelen, moet goed voorbereid zijn. Dat lijkt logisch, maar veel deelnemers bleken voor de training vrij blanco aan een onderhandelingssituatie te beginnen. “Ik heb geleerd inzicht te krijgen in het onderhandelingproces. Door mij goed voor te bereiden kan ik nu veel beter een standpunt bepalen en haalbare doelen stellen”, zegt Boelhouders. Frans Zeeman, purchase manager bij Seafood Connnection B.V in Urk, valt hem bij. “Mijn voorbereidingen op onderhandelingen zijn veel sterker geworden. Het stappenplan dat we kregen, gebruik ik nog dagelijks.”

Gedrag
Naast de voorbereiding is de manier waarop je aan onderhandelingen begint van belang. De deelnemers leren niet alleen naar het gedrag van hun onderhandelingspartners te kijken. Ook het eigen gedrag wordt tegen het licht gehouden. Voor Zeeman was dat een aparte ervaring. “Iedereen kent zijn eigen karakter wel voor het grootste deel, maar tijdens de training werd ik daar heel goed mee geconfronteerd.” Zeeman herkende in de cases veel van zijn eigen valkuilen. “Het is een reflectie op jezelf. Je wordt je ervan bewust hoe je reageert in situaties. Ik heb daar veel aan.”
__________________________________________________________________________________

10 gouden regels voor succesvol onderhandelen
Goed onderhandelen geeft een cruciale voorsprong in al uw deals. Hoe kunt u het beste een onderhandelingsproces ingaan? Hoe haalt u het beste resultaat? Onderhandelexpert Thomas van der Heijden onthult tien gouden regels.
__________________________________________________________________________________

Inzicht in het eigen gedrag maakt het ook makkelijker om naar de ander te kijken. “Ik had er nooit zo bij stilgestaan dat je door je te verplaatsen in je onderhandelingspartner een beter resultaat kunt bereiken”, zegt Boelhouders. “Ik ga nu veel makkelijker een onderhandelsituatie in.” Ook Zeeman zegt veel meer inzicht te hebben in het onderhandelingsproces.

Inspirerend
De deelnemers leren in de training gebruik te maken van hun sterke kanten. “Dat maakte de training voor mij inspirerend. Ik heb heel veel handvatten gekregen voor mijn werk, maar ook daarbuiten”, zegt Boelhouders. Zeeman ziet de training vooral als een verrijking voor zijn eigen professionele ontwikkeling. “Ik weet nu veel meer van tactisch en strategisch onderhandelen en hoe ik daarmee om moet gaan.”

De goede sfeer tijdens de trainingsdagen wordt door veel deelnemers geroemd. De training is sterk op de praktijk gericht en dat wordt als leerzaam ervaren. Ook de interactie tussen de deelnemers blijkt een meerwaarde. “Het leuke is dat allerlei verschillende mensen in zo’n groep zitten”, legt Boelhouders uit. “Het kunnen boeren zijn, maar ook bankdirecteuren. Iedereen heeft zijn eigen stijl. Het is leuk om die manieren van onderhandelen met elkaar te bespreken en te vergelijken.”

Gaat u goed voorbereid onderhandelen of gokt u dat het wel goed komt?
Voor een vrijblijvend advies neemt u contact op met Ivo ten Hoorn (020-6390008), Product Manager Opleidingen bij Alex van Groningen, of ga direct naar de website van Alex van Groningen.

Ivo ten Hoorn
Alex van Groningen
Burgemeester Haspelslaan 63
1181 NB, Amstelveen
Tel: 020-6390008
Fax: 020-6391025
www.alexvangroningen.nl
itenhoorn@alexvangroningen.nl

Gerelateerde artikelen