Daarom gaat ‘goudhaantje’ Suur naar Achmea

Met Lidwien Suur verwelkomt Achmea een jonge, maar desondanks ervaren financieel directeur in de raad van bestuur.

Haar stokpaardje: diversiteit in de top. Per 1 september treedt ze aan bij de grootste verzekeraar van Nederland, gemeten naar hier behaalde premieomzet. Met 15.000 medewerkers en een omzet van 20 miljard euro ook een internationale speler en dus nogal anders dan die Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond. 

Die, ondanks de ruim 4 miljoen leden, toch altijd dat ‘Hollandse Wegenwacht imago’ niet van zich heeft weten of willen afschudden. Bij de ANWB had Suur sinds 2016 financiën en strategie in haar portefeuille, daarvoor was ze twee jaar lang algemeen directeur van Unigarant en ANWB Verzekeren.

Achmea speelt als moederbedrijf van grote merken als Centraal Beheer, Interpolis, FBTO, Zilveren Kruis en Avéro Achmea in een heel andere, ook veel internationaler gerichte divisie. Maar de bagage van Suur behelst meer dan louter haar vijf ANWB-jaren. Ze geldt als ervaren bestuurder met diverse directiebanen achter haar naam bij ING/Nationale-Nederlanden, waar ze in 1998 op 24-jarige leeftijd begon en als één van de ING-goudhaantjes werd gezien. Later volgden jobs bij onder anderen ABN AMRO.

Een greep uit haar functies bij die banken en verzekeraars: Program Director Strategy & IPO, Director Income Insurance, Business Manager, Team Manager SME Pensions. Een korte opsomming van haar studies: Master International Business Studies Universiteit Maastricht, Achieving Outstanding Performance INSEAD, Mobilizing People, IMD Business School, AMP, Harvard Business School. 

Suur begon haar loopbaan als trainee bij ING, maar maakte écht carrière bij ING dochter Nationale-Nederlanden. Daar leerde ze het assurantievak tot in de kleinste finesses. Om vervolgens al op 36-jarige leeftijd CEO van Unigarant te worden, waar ze leiding aan meer dan 500 medewerkers gaf. Let wel; zonder enige ervaring als algemeen directeur. 
Die functie bezorgde haar ook een stek in de ANWB-directie. ‘Pittig en opgewekt’, zo wordt ze daar omschreven. En: ‘iemand die onder moeilijke marktomstandigheden een speler in een branche onder vuur, weet te laten overleven’. 

Willem van Duin, voorzitter van de raad van bestuur van Achmea, benadrukte die ervaring van zijn pas 44-jarige nieuweling nog maar eens bij het bekend maken van haar benoeming: “De afgelopen jaren was zij directeur bij de ANWB, een betekenisvolle organisatie die net als Achmea midden in de samenleving staat. Ik ben er trots op dat we iemand met haar staat van dienst in de raad van bestuur mogen verwelkomen.”

Jong en ook nog eens vrouw; in de eveneens in de assurantiewereld volop levende discussie over diversiteit en inclusiviteit wel zo welkom… Op een korte vraag van amweb wat ze morgen meteen zou veranderen aan de verzekeringsbranche als zij het voor het zeggen had, antwoordde Lidwien Suur, toen nog CEO van Unigarant en ANWB Verzekeren: “Meer diversiteit in met name de top van de verzekeringsbedrijven. En dat gaat niet alleen over mannen en vrouwen, maar ook over achtergrond, ervaring en kijk op de wereld. Dat is de basis voor meer innovatief vermogen.”
Waarmee Lidwien Suur een welkome nieuwe parel lijkt in dat door ‘witte oudere mannen in grijze pakken’ gedomineerde wereldje van assurantiebonzen…   

 

Gerelateerde artikelen