Cyberaanval op Wolters Kluwer

Bij informatieleverancier Wolters Kluwer is in enkele platforms en applicaties malware aangetroffen.

Wolters Kluwer heeft de getroffen diensten uit voorzorg enige tijd offline gehaald. In Europa zijn de platforms inmiddels weer beschikbaar, in Noord-Amerika wordt daar nog aan gewerkt.

Lees ook: Begrijp cybersecurity in vijf stappen

En lees ook: Hoekstra wil Europese commissaris cybersecurity.

Volgens Wolters Kluwer kwam de aanval afgelopen maandag aan het licht. “We zagen dat de applicaties abnormaal gedrag begonnen te vertonen. Na uitgebreid onderzoek hebben we malware aangetroffen. Op dat moment wisten we nog niet wat voor malware het was en wat die deed. Daarom hebben we besloten proactief de gegevens van onze klanten en onze eigen medewerkers te beschermen. We hebben de platforms gecontroleerd uit de lucht gehaald”, zegt Martin Wuite, directeur informatie bij Wolters Kluwer.

Klanten niet besmet

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen “geen bewijs dat gegevens van klanten zijn buitgemaakt of dat de vertrouwelijkheid van die gegevens is geschonden. Er is ook geen reden om aan te nemen dat onze klanten zijn besmet door onze platforms en onze applicaties.” Wolters Kluwer laat technisch onderzoek doen naar de schadelijke software. Om wat voor malware het gaat en wat de daders ermee hadden kunnen uitrichten, is nog onduidelijk.

Gerelateerde artikelen