Coronacrisis kost officieel al 160.000 banen

Werkgelegenheid vorige maand met 160.000 banen gedaald. Minister Hoekstra heeft er buikpijn van.

Vorige maand daalde het aantal mensen met een baan met 160.000 naar 8,9 miljoen. Een terugval van die omvang in een maand tijd is niet eerder voorgekomen sinds het CBS in 2003 begon met het bijhouden van maandcijfers, meldt het bureau vandaag. Het aantal werklozen bedroeg 314.000, waarmee het werkloosheidspercentage uitkwam op 3,4 procent. Dat was in maart nog 2,9 procent, waarmee de toename op maandbasis ook het hoogst is sinds 2003.

April was de eerste volle maand waarin maatregelen tegen het nieuwe coronavirus van kracht waren, zoals gedwongen sluitingen van horeca en thuiswerken. Hoewel de overheid een steunpakket optuigde om baanverlies tegen te gaan, kon dit niet voorkomen dat het aantal nieuwe WW-uitkeringen in april fors steeg. In april kwamen er 74.000 uitkeringen bij, bijna een verdubbeling ten opzichte van de 38.000 nieuwe uitkeringen in maart. Het totale aantal lopende WW-uitkeringen steeg met 16,7 procent tot 292.000.

Buikpijn

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei “onmiddellijk buikpijn” te hebben van de jongste werkloosheidscijfers. “We komen uit een situatie met een enorm hoge werkgelegenheid”, zegt Hoekstra. “Dat is ontzettend goed nieuws geweest de afgelopen maanden en jaren. Maar je ziet dat het weer nu enorm hard omslaat.” Vooral in de horeca, detailhandel en cultuurbranche vallen harde klappen.

De dalende werkgelegenheid maakt het “des te belangrijker” dat de overheid banen redt door bedrijven te ondersteunen, zegt Hoekstra. Het kabinet komt later op woensdag met een nieuw steunpakket. “We zijn vastbesloten te blijven doen wat nodig is.” Verder maakt de versoepeling van de coronamaatregelen het volgens Hoekstra “echt weer mogelijk voor ondernemers om weer aan de slag te gaan”.

(bron: CBS, ANP)

Gerelateerde artikelen