Coronaburnoutgolf op komst

Coronacrisis vereist maatregelen tegen werkstress: tweede golf verhoogt kans op burnouts.

De drastisch veranderde werk- en leefsituatie van werknemers door de coronacrisis maakt maatregelen tegen werkstress extra noodzakelijk. Daarbij blijven de kosten van werkstress voor werkgevers onverminderd hoog. Dat concluderen onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag na eigen onderzoek.

Van de voor het onderzoek benaderde thuiswerkers geeft 12 procent aan concentratieproblemen te hebben tijdens het werk, twee keer zoveel als mensen die op locatie werkten. Alleenstaanden hadden daarnaast meer moeite met permanent thuiswerken omdat ze het contact met collega’s missen en meer moeite hebben om de werkdag goed en op tijd af te sluiten.

De onderzoekers waarschuwen voor de mentale gevolgen van de tweede golf besmettingen, omdat mentale druk het voornaamste kenmerk is van burnoutklachten. In verschillende sectoren is door de coronacrisis sprake van meer druk.

Deze week vindt de Week van de Werkstress plaats. Rond de 1,3 miljoen werknemers hebben burnoutklachten. Voor meer dan een derde is werkdruk of werkstress reden voor verzuim. De kosten voor verzuim liggen op 3,1 miljard euro.

(bron: ANP; foto: Sebastian Sørensen, Pexels)

Gerelateerde artikelen