Controller onmisbaar

fallback
Lennard van der Vaart, controller bij Helvoet Holding, maakt zich nog niet zo druk om de elkaar snel opvolgende ontwikkelingen van de laatste tijd. Hij verwacht dat voor de controller een rustigere periode aan zal breken. 'Maar dat is het voordeel van ons vak: als het goed gaat heeft een bedrijf een controller nodig en als het slecht gaat ook.'

De afgelopen jaren heeft de controller te maken gehad met verschillende ontwikkelingen op financieel gebied. ‘Natuurlijk zie ik ook ontwikkelingen als Sarbanes-Oxley, code Tabaksblat en IFRS. Maar ik zie niet op tegen de gevolgen ervan’, vertelt Lennard van der Vaart.

Helvoet Holding heeft IFRS dan ook nog niet in gebruik genomen. ‘We zitten in de overgangsperiode en maken nog geen gebruik van IFRS. Ik heb vertrouwen in een succesvolle overgang. Ten eerste vind ik dat er vanuit de adviesmarkt ruim voldoende begeleiding voor handen is bij de invoering. Daarnaast heb ik in mijn vorige baan bij Veenman de overstap al wel gemaakt’, zegt Van der Vaart.

Productie of handel
Maar Helvoet is een productiebedrijf en Veenman (onderdeel van Buhrmann) een handelsbedrijf. Toch is dat verschil volgens Van der Vaart niet zo van belang voor een controller. ‘De control cyclus blijft hetzelfde: de strategie wordt opgesteld, de budgettering bepaald en vervolgens worden de managementrapportages uitgegeven.’

Niet alles is vergelijkbaar. ‘De inhoudelijke aspecten zijn anders’, zegt Van der Vaart. ‘Het productieaspect zelf, het materiaal en het verbruik daarvan, vind ik een extra uitdaging, omdat de vergelijking van de verwachte en werkelijk verbruikte hoeveelheden belangrijk is. In een handelsbedrijf is dat een stuk eenvoudiger’.

Managementinformatie
Een andere ontwikkeling voor de functie van de controller die Van der Vaart opvalt is dat managementinformatie steeds belangrijker wordt. ‘De vraag ernaar groeit en er wordt ook veel meer mee gedaan.’ De rol van de controller in deze ontwikkeling is volgens Van der Vaart de informatie in een handzame vorm te gieten en er een duidelijk verhaal van te maken. ‘Informatie in plaats van gegevens. Daarvoor moet de controller goed kunnen communiceren en analytisch vermogen hebben’, vindt Van der Vaart.

Na de verschillende ontwikkelingen van de afgelopen jaren denkt Van der Vaart dat deze gaan stabiliseren en een rustiger tijd aanbreekt. Ook voor de controller. ‘Maar dat is het voordeel van ons vak: een bedrijf heeft altijd een controller nodig’.

Gerelateerde artikelen