Controller in een Week: deelnemers over vijf intensieve opleidingsdagen (advertorial)

Voor financieel onderlegden is er sinds 2010 de opleiding 'Controller in een Week'. Deelnemers, veelal werkzaam in financiële functies, zoals Financieel Manager of Hoofd Administratie leren in vijf intensieve donderdagen alle facetten van het mooie en oneindig fascinerende vakgebied van de controller. In 2011 staat de opleiding maar liefst drie keer op het programma.

In september en oktober 2010 heeft de eerste ‘Controller in een Week’ opleiding plaatsgevonden. In vijf donderdagen komen hierin alle facetten van het werkgebied van de hedendaagse controller aan bod. De opleiding is bestemd voor iedereen die werkt of van plan is te gaan werken als controller, maar nog geen specialistische opleiding heeft gevolgd. De volgende onderwerpen zijn behandeld:
• Dag 1: De functie van de controller
• Dag 2: Management Control
• Dag 3: Management Accounting
• Dag 4: Financiële Analyse
• Dag 5: Treasury & Cash Management
De opleiding heeft in 2011 hetzelfde programma. 

De 25 deelnemers van de opleiding beoordeelden hem gemiddeld met ruim een 8! Reden voor organisator Alex van Groningen om de opleiding in 2011 vaker te gaan organiseren. Wat vonden de deelnemers er zo goed aan? “De trainers waren zeer gedreven in hun vak en ik heb met plezier naar ze geluisterd”, zegt Mario van Will (Financieel Manager, Bosman Medische Hulpmiddelen b.v). “Ook waren de medecursisten heel erg open over hoe het er bij hen aan toeging. Ik vond alle dagen interessant, maar vooral erg goed was de tweede dag over Management Accounting. De docent van deze dag, Jean Gieskens, heeft een zeer uitgesproken visie over hoe je als financieel manager in de organisatie je rol moet uitvoeren. Ook erg boeiend was de vijfde dag over financiering. Hoe kun je zorgen dat je de jaarrekening op zo’n manier aan een bank presenteert dat je er sneller uitkomt met ze? Op die vraag heb ik zeker antwoord gekregen.”   

Joachim Kooijman (Controller Afdeling Vastgoed, Gemeente Rotterdam) is eveneens enthousiast. “Door de diversiteit van de deelnemers kwamen er veel praktijkcases naar voren. Hoe gaat het er hier en hoe gaat het er daar aan toe? Ik vond alle dagen heel leuk, maar de favoriete onderwerpen waren wel Management Control en Management Accounting. Dat sluit ook heel goed aan op mijn dagelijkse werk. In vastgoed hebben we veel te maken met overheadkosten en het vraagstuk hoe we die moeten toerekenen. Dat is een stukje activity based costing wat in de cursus naar voren kwam en wat ook wel uitstekend op mijn eigen situatie toepasbaar was. Ik vond het een hele intensieve cursus en ik heb er heel veel van opgestoken. De docenten hebben enorm veel kennis over het controllersvak. Ik zou iedereen aanraden deze opleiding te volgen.”

Motivatie
De typische deelnemers aan 'Controller in een Week' zijn afkomstig uit verschillende soorten organisaties, zowel overheid als bedrijfsleven. Ze zijn in alle gevallen financieel onderlegd; de meeste hebben een bedrijfseconomische studie gedaan en ze zijn voor een groot deel werkzaam in financiële functies, zoals Financieel Manager of Hoofd Administratie. De redenen om deel te nemen en de achtergronden van de cursisten van de opleiding in 2010 verschilde aanzienlijk. Zo vond Wim van der Kappelle, Onderwijsmanager aan de Hogeschool van Utrecht (Faculteit Economie en Management), het vooral een mooie kans om in korte tijd alle facetten van het controllersvak voorbij te horen komen. “Van sommige vakken wist ik weinig af en ik vond het goed om eens te horen hoe er in het bedrijfsleven met bepaalde zaken wordt omgegaan.”

Atilla Meulenbelt is Manager Business Lounges bij Servisair Amsterdam B.V, een bedrijf dat op luchthaven Schiphol de grondafhandeling van passagiersvliegtuigen voor een groot aantal binnen- en buitenlandse luchtvaartmaatschappijen verzorgt. “Het was een goede opleiding waarin een flink aantal onderwerpen behandeld is. Voor mij persoonlijk was het een goede opfrisbeurt van het verleden. Ik ben zelf geen controller, maar mijn werk schuift wel meer op in die richting. Ik moet binnen één van onze business lines zelf de controller aansturen/controleren. Daar komt de opgedane kennis goed bij van pas.”

Businesspartner
Wat oorspronkelijke controllers vooral deden was controleren, ofwel boekhouden. De moderne controllers doen aan control, beheersing. Zij kijken niet langer alleen in de achteruitkijkspiegel, maar ook vooruit naar de toekomst. Dat is zeker te merken in de ervaringen van de deelnemers. Mario van Will: “Bij mijn organisatie verlaten we het traditionele boekhoudwerk. Dat is nu ondergeschikt aan waar we mee bezig zijn. We gaan ons nu veel meer met de toekomst bezighouden. Dat ook het mooie van het vak controller. Bij alles wat we doen bedenken we nu wat dat betekent voor de toekomst. De opleiding sloot wat dat betreft aan bij de fase waarin ons bedrijf zit. We zitten nu in de transitie naar het financieel management van de 21ste eeuw. Mijn deelname ging mij hoofdzakelijk om inspiratie. Je kunt niet alles in vijf dagen bespreken, maar je haalt er wel dingen uit waarvan je denkt: ‘Dat ga ik in mij bedrijf ook zo doen.’ Het is zeer nuttig om even uit je eigen belevingswereld te stappen en vanuit de trainers en medecursisten op een andere manier naar je bedrijf en het vakgebied van de controller te kijken.”

Joachim Kooijman heeft een vergelijkbare beleving van de opleiding en het vakgebied: “Ik ben de opleiding gaan volgen om meer de diepte in te gaan met mijn vakgebied. Waar gaat de controlfunctie naar toe? Ik was al drie jaar werkzaam als controller en had al een opleiding op financieel gebied gevolgd. De opleiding was zeer intensief en het leukste vond ik de praktijkvoorbeelden vanuit de docenten. Hoe kun je met bepaalde situaties omgaan? Als controller zit je in een soort spagaat. De financiële mensen vragen om financiële informatie, maar vanuit de business worden andere vragen aan je gesteld. Het gaat veel breder dan alleen financiën.”

Wilt u ook een betere controller worden?
Voor een vrijblijvend advies neemt u contact op met Ivo ten Hoorn (020-6390008), Product Manager Opleidingen bij Alex van Groningen, of ga direct naar de website van Alex van Groningen.

Ivo ten Hoorn
Alex van Groningen
Burgemeester Haspelslaan 63
1181 NB, Amstelveen
Tel: 020-6390008
Fax: 020-6391025
www.alexvangroningen.nl
itenhoorn@alexvangroningen.nl

Gerelateerde artikelen