Communicatie en interpretatie steeds belangrijker voor CFO

De rol van de CFO is steeds meer aan het veranderen in strategische business partner. Het idee van boekouder is al lang achterhaald. Dit blijkt uit onderzoek van Vlerick Leuven Gent Management School en TriFinance onder 122 managers en directeuren.

De CFO is steeds vaker een sterke, rationele persoonlijkheid die een belangrijke invloed uitoefent op de strategie van de organisatie. De betrouwbaarheid van de cijfers en rapporten heeft weliswaar nog steeds topprioriteit, maar omdat boekhouding en controle vaak geautomatiseerd zijn, verschuiven de werkzaamheden van de CFO.     

De financieel directeur van vandaag is meer bezig met leiderschap, people management en probleemoplossend handelen. De nadruk ligt op de interpretatie van gegevens, waar vervolgens tactische en strategische aanbevelingen uit vloeien. Communicatie skills worden steeds belangrijker.

De financiële afdeling vervult een steeds grotere strategische rol en moet intenser samenwerken met andere afdelingen en dus verder kijken dan alleen de cijfers. Een van de belangrijkste uitdagingen van de financiële afdeling is het vinden van goed personeel dat deze nieuwe verantwoordelijkheden aankan.

Gerelateerde artikelen