CFO’s zoeken de verdieping

'Leadership in Finance' is het thema van de CFO Day 2009. Een toepasselijk thema, want in deze economisch turbulente tijden is leiderschap vereist. Ook dit jaar heeft het jaarlijks terugkerende evenement voor de CFO community een VIP-programma, met op 10 juni een exclusief rondetafelprogramma en VIP-diner, gevolgd door een inspirerend dagprogramma op 11 juni. Aan het eind van deze dag worden de CFO's of the Year 2009 bekendgemaakt.

Het afgelopen jaar was turbulent. De kredietcrisis, waarvan aanvankelijk werd gedacht dat die zich zou beperken tot de financiële wereld, heeft zich verder verdiept en raakt nu ook de reële economie. Niet alleen bedrijven in de financiële sector worden met grote problemen en uitdagingen geconfronteerd, maar alle bedrijven ondervinden dagelijks de gevolgen van de crisis.

De CFO’s van nationale en internationale organisaties staan voor enorme uitdagingen die vragen om krachtig leiderschap. Bovendien is de afgelopen jaren de focus van het ondernemingsbestuur verlegd naar de financiële functie. Managers beschouwen effectieve controle als onmisbaar voor de continuïteit van hun onderneming. Dit heeft de invloed van de finance-functie op de onderneming sterk vergroot.

Naast eisen op het gebied van governance en control is er tevens behoefte aan ondernemerschap. CEO’s en CFO’s zoeken naar manieren om de strategische vernieuwing van hun organisatie beter aan te sturen. Hierbij staan de effectiviteit en doelmatigheid van instrumenten als de business planning cycle en performancemanagement nadrukkelijk in de belangstelling.

Deze ontwikkeling stelt bijzondere eisen aan de financefunctie. Hoewel er voor elke finance-professional een grote uitdaging ligt, vraagt deze situatie nadrukkelijk om leiderschap van de CFO. Na vele gesprekken met CFO’s, content experts van partners en hoogleraren van verschillende universiteiten is dan ook gekozen voor ‘Leadership in Finance’ als thema van de CFO Day.

 

NETWERKEN
Ondanks de moeilijke omgeving die momenteel alle aandacht van CFO’s vraagt, is de belangstelling voor deelname aan de CFO Day dit jaar onverminderd groot. “We waren aan het begin van het jaar bezorgd over de gevolgen die de economie zou hebben op de CFO Day, maar het blijkt dat CFO’s juist in deze tijden behoefte hebben aan verdieping van hun kennis, netwerken en gelegenheid voor discussie met collega’s in een rondetafelsetting”, stelt Mando Vroling, organisator van de CFO Day.

“We hebben dit jaar extra geïnvesteerd in content door gerenommeerde sprekers en internationale CFO’s bij het evenement te betrekken, zodat we de top van de community verder kunnen faciliteren.”

 

SPREKERS
Onder meer sprekers als Tom Davenport (President’s Distinguished Professor of Information Technology & Management Babson College), Wayne Mincey (President van The Hackett Group), Jim Lawrence (CFO van Unilever), hoogleraar Financieel Management aan de Universiteit van Tilburg Kees Koedijk en Frans Roozen, hoogleraar Management Accounting & Control aan de Postgraduate Controllersopleiding van de Vrije Universiteit, zullen een bijdrage leveren.

Het dagvoorzitterschap is in handen van Derk-Jan van der Leest, hoogleraar Strategie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sommige CFO’s komen anderhalve dag om deel te nemen aan meerdere sessies. De meerwaarde voor hen zit in de contacten die zij leggen en de content.

“We hebben een programma opgezet waarbij er gedurende de dag diverse zwaartepunten worden gelegd. Deze zijn verspreid over de ochtend, de middag en het eind van de middag. Zo zullen Theo de Kool, Vice-President en tot 1 juli 2009 CFO van Sara Lee Corporation (US), en Jim Lawrence, CFO van Unilever, op 11 juni ’s ochtends een keynote presentatie verzorgen. Na de lunch zal Tom Davenport een bijdrage houden over performancemanagement. Aan het einde van de dag geeft Joop Wijn, lid van het transitieteam van ABN AMRO en verantwoordelijk voor de zakelijke markt, zijn eerste exclusieve publieke optreden. Hij zal spreken over de transformatie van de bancaire sector en ingaan op de strategie die het transitieteam in de eerste honderd dagen heeft ontwikkeld. Daarbij zal hij zijn visie geven op hoe banken en CFO’s samen door de crisis heen moeten gaan.”

Na de presentatie van Joop Wijn worden de CFO of the Year Awards 2009 uitgereikt om de aandacht te vestigen op het vakgebied en bijzondere prestaties te honoreren. Willem Vermeend, lid van het Comité van Aanbeveling, zal de prijzen uitreiken.

In de aanloop naar de CFO Day is er intensief samenwerkt met de partners. “Ondanks de turbulente markt waarderen we het zeer dat er partners zijn die al jaren deelnemen en investeren in de relatie met de community. De executives en directieleden van de partners waren vorig jaar al meer betrokken bij de CFO Day, maar deze relatie is nog intensiever geworden”, aldus Mando Vroling.

 

Finance for Charity
Finance for Charity organiseert veiling tijdens CFO VIP diner Tijdens het CFO VIP Diner op 10 juni wordt er een veiling georganiseerd ter ondersteuning van verschillende goede doelen. De veiling staat onder auspiciën van de stichting Finance for Charity. CFO’s en partners hebben een reeks van verschillende diensten en producten gedoneerd, welke geveild zullen worden.

De veiling die plaatsvond tijdens de zevende CFO Day was een groot succes. De totale opbrengst, gereserveerd voor diverse goede doelen, bedroeg in 2008 maar liefst 53.580 euro. De stichting Finance for Charity is opgericht in 2007 met als doel aandacht te schenken aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het bestuur van Finance for Charity bestaat uit Tjero Zomer (voorzitter van de stichting en CEO en voormalig CFO bij transavia.com), Jouke van der Veer (penningmeester van de stichting en CFO Albron) en Danja Willemsen (Secretaris van de stichting en Manager Operations bij Alex van Groningen)

“Juist ook in deze tijden van crisis willen wij een beroep doen op de vrijgevigheid van de bezoekers van de CFO Day. Er zijn immers nog altijd te veel mensen, die ons steuntje in de rug heel goed kunnen gebruiken”, aldus Danja Willemsen.

Elk jaar organiseert de stichting een speciale veiling tijdens de CFO Day. Partners van het congres en genomineerde CFO’s stellen producten en diensten ter beschikking, die tijdens het VIP Diner geveild worden onder de aanwezigen. De goede doelen worden door de veilingdeelnemers zelf geselecteerd.

Onder de veilingstukken bevinden zich dit jaar onder meer een VIP arrangement voor een wedstrijd van Ajax (seizoen 2009/2010) en een VIP arrangement voor het bijwonen van de finish van de Volvo Ocean Race in St. Petersburg.

Gerelateerde artikelen