CFO’s verwachten 25 procent krimp van finance afdeling

Een groot aantal CFO's verwacht dat de personele bezetting op hun afdeling(en) binnen nu en 24 maanden met ruim 25 procent zal zijn afgenomen. Dat meldt consultancybureau TriFinance via Nieuwsbank.

CFO’s zijn ook terughoudend als het gaat om een voorspelling te doen met betrekking tot een herstel van de huidige economische situatie. Het merendeel verwacht niet eerder dan medio 2010 een eerste opleving. 37 procent verwacht dit herstel pas veel later.

Dit blijkt uit een kwalitatief onderzoek onder CFO’s van grote ondernemingen, dat TriFinance, een internationale consultant op het gebied van projectmanagement en bemiddeling van financiële experts, onlangs heeft afgesloten. Het accent lag vooral op de verwachtingen van CFO’s met betrekking tot de personele situatie binnen hun organisatie.

Kostenbeheersing, druk op de omzet en winstgevendheid zorgen ook voor een verhoogde werkdruk op de vloer van de financiële afdelingen, zo blijkt uit het onderzoek. Deze werkdruk zou in eerste instantie intern opgevangen moeten worden door minder personeelsleden. Want ook op de financiële afdelingen neemt het aantal vaste krachten sterk af.

Er wordt in de toekomst, bij het werven van personeel in de financiële sector, door de bedrijven nog nadrukkelijker gekeken naar proactiviteit (36%), een hands-on mentaliteit (20%) en een hoge mate van specialisatie (56%). Verrassend was verder in het onderzoek de constatering dat slechts 6% van de ondernemingen op dit moment problemen ondervindt op financieringsgebied.

Volgens Pieter Smit, Marketing Manager van TriFinance, is het een tendens op personeelsgebied die al geruime tijd waarneembaar is. “Ons onderzoek bevestigt dat juist nu gezocht wordt naar specialisten, met een brede en vooral technische vakkennis gekoppeld aan flexibiliteit. We bespeuren al geruime tijd een toenemende vraag naar hoog gekwalificeerde en op projectbasis inzetbare financiële experts.”

Gerelateerde artikelen