CFO Day 2008: De CFO Community bij uitstek

What leads to high performance? Tijdens de 7e CFO Day staat deze vraag centraal. Voor het eerst in de geschiedenis start het jaarlijks terugkerende evenement voor CFO's met een exclusief rondetafelprogramma en een VIP-diner op woensdag 11 juni, gevolgd door een uitgebreid, integraal en inspirerend dagprogramma op donderdag 12 juni.

Het bedrijfsleven heeft in 2007 over de hele linie goed gepresteerd, met dank aan de hoogconjunctuur van de afgelopen jaren. Het is twijfelachtig of de recordresultaten van vorig jaar in 2008 zullen worden geëvenaard. De gevolgen van de Amerikaanse kredietcrisis zijn ernstiger dan zich aanvankelijk liet aanzien.

Her en der klinken recessiegeluiden. Ondanks deze minder gunstige ontwikkelingen is het nog altijd mogelijk om als onderneming goed of zelfs bovenmaats te presteren. Waar liggen er geografisch gezien kansen en bedreigingen? Dat komt aan de orde tijdens de 7e CFO Day.

Stond vorig jaar het onderwerp ‘Going for Growth’ centraal, dit jaar is dat het thema ‘High Performance’. High performance is een onderwerp waar veel CFO’s zich regelmatig mee bezighouden. Tijdens de 7e CFO Day wordt het thema door diverse internationale sprekers tijdens diverse sessies uitgebreid belicht. Het programma is samengesteld op basis van input van verschillende top-CFO’s en de belangrijkste partners.

“In het verleden bezochten CFO’s het evenement voornamelijk vanuit hun voorbeeldfunctie en om in contact te komen met andere CFO’s”, zegt Mando Vroling, uitgever van Chief Financial Officer en organisator van de CFO Day.

“Dit jaar is flink geïnvesteerd in ‘content’ door gerenommeerde experts en internationale CFO’s naar de dag te halen, zodat we de top van de community verder kunnen faciliteren en bij de CFO Day kunnen betrekken. De komende jaren gaan we ook meer kleinere besloten sessies organiseren op grote events zoals de CFO Day en het Jaarcongres Finance Transformation.

Tijdens deze besloten sessies kan de top van de community onder leiding van contentexperts kennis en ervaring delen. Zo gaan we een masterclass organiseren met CFO’s en CIO’s onder leiding van Manfred Kets de Vries”, aldus Vroling.

 

PROGRAMMA
De CFO Day start op 11 juni om 15.00 uur met exclusieve pre-conference rondetafels. Tijdens het VIP-diner voorafgaand aan het evenement kunnen genodigden in een informele sfeer netwerken. In de interactieve sessies tijdens het dagprogramma op 12 juni kunnen de bezoekers van het congres kennis vergaren op het gebied van uiteenlopende in- en extern gerichte finance thema’s, zoals strategie, waardecreatie, globalisering, riskmanagement, innovatie, governance en equityontwikkeling, transformatie van de financiële functie.

“We hebben samen met onze partners hard gewerkt om een heel divers programma samen te stellen, waar niet alleen CFO’s van bedrijven zoals Ahold, Heineken, Fortis, Wolters Kluwer en TomTom zich in herkennen, maar ook CFO’s van de (middel)grote niet-beursgenoteerde ondernemingen”, zegt Vroling. “Het is ons uiteindelijke doel om voor een zo groot mogelijke groep deelnemers van de CFO Day een persoonlijke agenda voor de dag samen te stellen. Deze agenda zal rusten op de pijlers inhoud en netwerk.”

Ian Bremmer zal als keynote spreker bijdragen aan het programma. Ian Bremmer, president en oprichter van Eurasia Group, is boardroom adviseur van bedrijven als Coca-Cola, Shell, ExxonMobil, Fidelity, Goldman Sachs, Google, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Motorola en nog vele andere internationaal gerenommeerde bedrijven.

Daarnaast is hij adviseur van presidentskandidaten voor het Witte Huis en de premiers van Rusland en Japan. Ian zal een presentatie houden over het centrale thema ‘What leads to high performance?’ in relatie tot opkomende markten en risicogebieden.

Bijzonder in het programma is verder de sectorgerichte sessie over ontwikkelingen in de Financial Services Industry. Aan deze sessie zullen behalve Ian Bremmer ook Niek Hoek (CEO Delta Lloyd Groep), Ronald Latenstein van Voorst (CFO SNS Reaal) en Lars Machenil (CFO Fortis Bank) deelnemen. Uiteraard zal er gesproken worden over de gevolgen van de kredietcrisis.

Jacques Schraven, commissaris van onder andere Tata Steel en Stork en bestuurslid van The European Association of Listed Companies, zal een bijdrage verzorgen over het belang voor de onderneming om een goede band met de aandeelhouders te onderhouden om kapitaal aan te trekken en ‘inbraken’ te voorkomen.

De rol van de EU en andere regelgevers en de medewerking van ‘financial intermediaries’ hierbij is heel belangrijk. “Bijzonder is dat Jacques Schraven eveneens zijn ervaring en expertise zal delen over het fenomeen takeover panels en globalisering tijdens andere sessies op de CFO Day”, aldus Jan Bletz, hoofdredacteur van Chief Financial Officer.

Vanuit India zal Ravi Nedungadi, CFO van The UB Group en onlangs uitgeroepen tot CFO of the Year India, overkomen om aan het programma deel te nemen en te praten over globalisering, de opkomst van de Indiase economie en de performance van zijn bedrijf. Verder zullen CFO’s van Heineken, Ahold, CEVA Logistics, Kühne + Nagel, Wolters Kluwer, Océ, Maxeda, TomTom, Nutreco, Vopak en nog vele andere topfinancials inhoudelijk bijdragen aan de CFO Day.

Nog intensiever dan in voorgaande jaren hebben partners als Ad Rijken van Delta Lloyd Groep, Hans Borghouts van PricewaterhouseCoopers, Hank Schraven van Robert Walters, Albert Hamminga van ConQuaestor, Ton Vernaus van LeasePlan, Bob Out van Rematch, Gerlof du Bois en Ted Merk van Cognos, Tom van Wijngaarden van Stibbe en onder anderen directieleden van ABN AMRO, Aon, Grant Thornton, IBM, Kirkman Company, SAS en Verizon Business meegedacht over de inhoud van het programma en hun persoonlijke netwerk erbij betrokken.

CFO OF THE YEAR
De CFO of the Year Award zal weer uitgereikt worden om aandacht te vestigen op het vakgebied en bijzondere prestaties te honoreren. In 2006 is de procedure voor de awards sterk verbeterd en transparant gemaakt. In de zomer van 2008 zullen wij met een aantal eerdere winnaars en andere betrokkenen de procedure opnieuw onder de loep nemen en verbeteren.

De afgelopen jaren werd de award gewonnen door financiële zwaargewichten als Michiel Meurs (destijds CFO van Ahold), René Hooft Graafland (CFO Heineken), Tom de Swaan (destijds CFO van ABN AMRO), Jan Hommen (oud-CFO Philips) en Robert-Jan van de Kraats (CFO Randstad). Numico-CFO Jean-Marc Huet werd vorig jaar uitgeroepen tot CFO of the Year, categorie AEX.

Nutreco Holding-CFO Cees van Rijn is uitgeroepen tot CFO of the Year, Midcap/smallcap. Ronald van der Mark, financiële topman van Maxeda, zal dit jaar het stokje overdragen als CFO of the Year van niet-beursgenoteerde ondernemingen.

 

TOEKOMST CFO COMMUNITY
“Wij zullen er keihard aan werken om onze activiteiten voor de CFO Community in de komende jaren naar een nog hoger plan te trekken”, zegt Mando Vroling. “De aankomende CFO Day zal daar een eerste aanzet toe zijn. Wat ons de afgelopen jaren is opgevallen is dat CFO’s enorm veel hart hebben voor het vak en openstaan om te netwerken, maar dat de inhoud bepalend is.

Veel topfinancials zoals René Hooft Graafland, Boudewijn Beerkens, Robert-Jan van de Kraats, Jan van den Belt, Pieter Verboom, Ronald van der Mark, Cees van Rijn, Theo de Kool, Gerard van Kesteren en Hans Kerkhoven zijn de afgelopen jaren altijd bereid geweest om mee te denken over de inhoud en vorm van activiteiten voor de CFO Community.”

Wij staan voor de uitdaging om enerzijds te internationaliseren qua content en netwerk en anderzijds nationaal georiënteerde CFO’s en financials met thema’s te bedienen. Daarnaast zullen wij meer sectorgerichte en crossfunctionele discussies organiseren. Ons uiteindelijke doel is om structureel waarde toe te voegen op het niveau van content en netwerk om zo bij te kunnen dragen aan de continue ontwikkeling van het vak en individuen binnen de community.

Natuurlijk zijn er altijd voor- en tegenstanders van ons ondernemerschap. We nodigen hierbij iedereen uit om mee te denken en actief bij te dragen. De passie die menig topfinancial toont voor het vak? Die zullen wij laten zien als het gaat om onze visie en diensten voor de CFO Community.”

Gerelateerde artikelen