CFO Award 2013 uitgereikt aan Herman Molenaar, CFO Vanderlande Industries

Tijdens de CFO Day 2013, vandaag 6 juni in het Kurhaus te Scheveningen, is Herman Molenaar (CFO Vanderlande Industries) geëerd met een CFO Award.

– Bewonder hier de foto’s en lees hier het verslag van CFO Day 2013.
– Bekijk de full page felicitatie aan de CFO Awards winnaars in het FD van 7 juni.
– Lees ook de juryrapporten van de CFO Special Achievement Award 2013 winnaars:
Bert Groenewegen (CFO Ziggo) en Leendert van Reeuwijk (CFO Gamma Holding).

In het juryrapport worden de volgende prestaties van Molenaar uitgelicht:

Rolmodel voor de community
Herman Molenaar is sinds 2007 CFO van Vanderlande Industries. Een uitdagende stap na een lange carrière bij Stork, waarin hij verschillende financiële functies vervulde waarvan de laatste als Strategic unit director Finance and Operations Stork Industry Services. Molenaar is een betrokken en open CFO die van zijn hart geen moordkuil maakt en in heldere bewoording zijn visie geeft op een breed scala van onderwerpen tijdens interviews of discussiebijeenkomsten met peers. Met zijn jarenlange ervaring en zichtbare aanwezigheid in de CFO gemeenschap en zijn visie op de finance functie is hij een duidelijk rolmodel.

Brede CFO-rol
De rol van finance binnen een organisatie gaat volgens Molenaar veel verder gaat dan alleen een strikt controlerende taak. Hij is niet alleen CFO, maar tevens Managing Director bij Vanderlande Industries en deze functieomschrijving sluit aan bij zijn opvatting over de rol van finance in de organisatie. Finance dient in zijn ogen als ondersteuning voor alle andere bedrijfsprocessen en moet dan ook geïntegreerd samenwerken met alle bedrijfsonderdelen. Daarnaast heeft finance een controlerende  rol waarbij niet alleen naar regels wordt gekeken maar tevens  naar efficiency. Molenaar hanteert het principe van trust based control. Volgens hem ontstaat er niets als er geen vertrouwen is. Als CFO voert Molenaar een solide financieel beleid;  Vanderlande Industries heeft geen leningen op de balans. De solvabiliteit en het eigen vermogen is bij Vanderlande Industries hoog. Dat laatste is volgens Molenaar nodig om internationaal zaken te kunnen doen.
?
Stimulator van innovatie
Ondanks de crisis die ook Vanderlande Industries niet onberoerd laat, blijft de onderneming onverminderd investeren in R&D. Vanderlande Industries is marktleider in een aantal nichemarkten en moet blijven investeren om toonaangevend te blijven. Molenaar speelt een belangrijke faciliterende rol in de continue en snelle verbeteringen van de producten die er voor zorgen dat de onderneming best in class-producten en – oplossingen kan bieden.

Als CFO was Molenaar tevens sterk betrokken bij de invoering van One Company, een wereldwijd managementsysteem voor alle bedrijfsonderdelen. Het ontwerpen en implementeren van het managementsysteem is een megaproject geweest dat in alle landen en met inachtneming van alle culturen, is ingevoerd. Deze implementatie heeft geleid tot een sterke standaardisatie die veel efficiëntie en flexibiliteit oplevert. Hierdoor kunnen alle bedrijfsonderdelen zich focussen op ondernemen en meer tijd doorbrengen met de klant.

Omgeving
Personen in zijn omgeving schetsen Molenaar als een zeer ervaren financial met een duidelijke mening over de rol die een CFO dient te hebben. Een CFO die stevig in zijn schoenen staat en zijn rug recht houdt.

Proces CFO Awards 2013
Het feit dat de Award draagvlak binnen de community heeft, moet voor de komende jaren gewaarborgd blijven. De winnaars mogen niet ter discussie staan. Transparantie in het proces is hierbij zeer belangrijk.

De Award moet toegekend worden aan een CFO die gehonoreerd wordt voor een Special Achievement welke hij/zij heeft bereikt en die daarmee een voorbeeldfunctie is voor de CFO Community. De CFO Awards richten zich op organisaties uit de commerciële sector. De jury is vrij om maximaal drie Awards toe te kennen.

__________________________________________________________________________________
Ontmoet de financiële top van Nederland

Wilt u volgend jaar ook aanwezig zijn bij CFO Day en bij de vele andere inspirerende bijeenkomsten voor CFO’s en Finance Directors? Word dan nu lid van de CFO Association. Dit is netwerken op topniveau. Ga direct naar CFO.nl 
__________________________________________________________________________________

 

Het proces voor de CFO Awards ziet er als volgt uit:
Op basis van input van CFO Magazine, de community en de Platinum Partners van CFO Day wordt er een longlist samengesteld door de redactie van CFO Magazine
De longlist wordt voorgelegd aan de jury die hier een shortlist van maakt
De jury komt bijeen waarbij de shortlist wordt besproken. Op basis van een aantal op voorhand bepaalde criteria wordt door de jury de winnaars bekend gemaakt
Er wordt een juryrapport geschreven waarin wordt toegelicht waarom de persoon de Award heeft gewonnen. Er wordt bewust gekozen om de longlist niet te publiceren.

De criteria om in aanmerking te komen zijn:
– CFO moet acties hebben gedaan die zijn uitgemond in een Special Achievement
– CFO moet een wezenlijk aandeel hebben gehad in het behalen van de Achievement
– CFO moet een rolmodel/voorbeeld zijn voor zijn/haar peers. Hij/zij zal herkenbaar moeten zijn voor de community en een duidelijke visie hebben op het vakgebied

De jury van de CFO Awards 2013 bestaat uit:

Tjero Zomer
, juryvoorzitter. Met zijn 35-jarig dienstverband behoorde Tjero, als CFO en CEO, tot één van de cultuurdragers van transavia.com. Hij heeft het bedrijf van een kleine chartermaatschappij zien opgroeien tot een volwassen luchtvaartspeler. Tegenwoordig is hij toezichthouder en adviseur  bij diverse organisaties en eveneens voorzitter van de Stichting Finance for Charity.

Jan van den Belt. Jan was tot en met 2008 werkzaam als CFO bij onder meer Océ en Shell. Voor Shell was hij actief in Zuid-Amerika en Engeland, en gold hij als specialist op het gebied van treasury en controlling. Van den Belt trad in 2000 in dienst van Océ, en maakte acht jaar lang deel uit van de Raad van Bestuur van het Venlose concern. Momenteel heeft hij diverse commissariaten.

Margot Scheltema. Margot was van 2004 tot 2008 Financieel Directeur van Shell Nederland. Haar carrière begon bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en later het Ministerie van Financiën. Vanaf 1985 heeft zij diverse functies binnen Shell vervuld. Thans is Margot toezichthouder en commissaris bij diverse vennootschappen

Hans Janssen. Hans is sinds 2008 CFO van Mediq. Tot zijn overstap naar Mediq werkte Hans bij Unilever in tal van functies in het financiële en logistieke werkveld. Hans is tevens winnaar van de CFO ‘Special Achievement’ Award 2012.

Gerelateerde artikelen