Business controllers gewild in de zorg

Business controllers gewild in de zorg
Commerciele CFO's trekken hoe langer hoe meer ervaren business controllers naar de zorg.

Door Bouko de Groot.

Sinds de privatisering van de zorg is de business control een onmisbaar onderdeel geworden van finance binnen zorginstellingen. CFO’s in de zorg kiezen daarom steeds vaker voor door de wol geverfde business controllers.

“Zorginstellingen zijn op zoek naar controllers die niet alleen sterk zijn in het opstellen en analyseren van rapportages, maar ook kunnen optreden als business partner,” zegt Kirsten Heringa, recruitment consultant bij Robert Walters voor financiële professionals in de zorgsector. Een business controller houdt zich binnen de zorg namelijk ook bezig met de kwaliteit van de geleverde zorg, en hoe deze meetbaar te maken door het opstellen van de juiste indicatoren. “Goede communicatieve vaardigheden zijn essentieel om de dialoog aan te gaan en draagvlak te creëren voor verandering. De business controller moet dus niet bang zijn om de discussie aan te gaan.”

Nieuw focus

De taken van de business controller werden in de beginfase van de privatisering vaak uitgevoerd door de financial controller. Nu, tien jaar na de privatisering van de zorg, veel zorginstellingen hun back office gereorganiseerd hebben, merken ze dat er te weinig gedaan is op het vlak van business control. “Dit is niet vreemd, business control en financial control zijn echt twee verschillende vakgebieden. Veel zorginstellingen zijn nu in de fase beland dat ze hun planning & control cyclus op orde hebben. Ze zijn klaar voor de volgende stap in het privatiseringsproces. Dit creëert ruimte voor een business controller om zijn werk te doen; kijken waar meer winst te behalen valt en welke behandelingen beter afgestoten kunnen worden naar andere zorginstellingen,” legt Heringa uit.

De nieuwe focus biedt financial controllers de kans zich om te scholen tot business controllers. “Het is een mooie uitbreiding van het takenpakket en een interessante carrièreontwikkeling. Maar het is niet voor alle financial controllers weggelegd,” weet Heringa. “Financial control en business control vereisen compleet verschillende vaardigheden, ook op het gebied van soft skills. Binnen het nieuwe zorglandschap is het juist belangrijk dat de verschillen erkend worden, om business control echt naar een hoger niveau te kunnen brengen.” In de meeste gevallen wordt daarom besloten om een ervaren business controller aan te nemen, in plaats van de financial controller om te scholen.

Ook op directieniveau maken hoe langer hoe meer de overstap van het bedrijfsleven naar de zorg. “Deze ontwikkeling beïnvloedt interessant genoeg ook de vraag naar business controllers binnen de zorgsector. CFO’s en CEO’s die van origine uit het bedrijfsleven komen zien de toegevoegde waarde van business control, en vinden het belangrijk dat deze positie ingevuld wordt door een ervaren business controller,” stelt Heringa. Dat neemt niet weg dat ook CFO’s die altijd in de zorgsector gewerkt hebben deze toegevoegde waarde steeds meer gaan inzien. “Daarom zien we in de gehele zorgsector het aantal business control vacatures stijgen.”

Lees ook: Hoe leidt de controller?

Gerelateerde artikelen