Brexit zonder parlement?

Een vergelijkbaar kleine meerderheid als voor Brexit heeft gekozen, gaat akkoord met schorsing parlement.

Een meerderheid van de Britten vindt dat premier Boris Johnson Groot-Brittannië “sowieso” uit de Europese Unie moet halen, zelfs als dat inhoudt dat het parlement moet worden geschorst, wellicht de meest ondemocratische beslissing die een gekozen regering kan nemen. Dat komt naar voren uit een opiniepeiling die voor de Daily Telegraph is gehouden. Johnson heeft beloofd om Groot-Brittannië op 31 oktober uit de EU te leiden, ongeacht of hij erin slaagt om een deal met Brussel te bewerkstelligen.

Uit de peiling blijkt dat 54 procent van de respondenten het eens is met de stelling. Johnson is op zoek naar een overeenkomst met de EU, maar heeft niet uitgesloten dat het parlement wordt geschorst om te voorkomen dat wetgevers proberen een no-deal Brexit te blokkeren.

Een ander onderzoek ontdekte dat Britten al voor 4,3 miljard euro aan goederen hebben gehamsterd in afwachting van de Brexit. Zo'n 800,000 mensen hebben gemiddeld meer dan 1.000 euro gespendeerd aan eigen voedselvoorraden. Ook medicijnen zijn populair. De andere kant op is er ook reden voor zorg: elke maand gaan er 45 miljoen medicijnzendingen het Kanaal over naar de EU. De VS staat intussen te popelen om maximaal te profiteren van een harde Brexit via een vrijhandelsakkoord. Bent u al voorbereid?

(bron: ANP, Euronews)

Gerelateerde artikelen