Bonussen en gouden handdruk fiscaal aangepakt

Het kabinet neemt maatregelen tegen excessieve beloningen van topbestuurders. Werkgevers moeten een heffing van 30 procent betalen over bonussen en gouden handdrukken. Deze heffing zal opgelegd worden bij jaarinkomens van 500.000 euro of meer en als de bonus het jaarsalaris overstijgt.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd dat er overeenstemming is bereikt over de aanpak van topinkomens. Een groot deel van de maatregelen lekte eerder deze week al uit.

Het kabinet zal ook ingrijpen om topfunctionarissen via extra stortingen en fiscale hulp aan een hoger pensioen te helpen. Ook worden durfkapitalisten die op onredelijke wijze voor de snelle winst gaan, aangepakt.

Aanvankelijk wilde het kabinet de topinkomens aanpakken door de fiscale aftrek van pensioenpremies boven een jaarinkomen van 185.000 te schrappen. Onder druk van regeringspartij CDA zag het kabinet hier echter van af. Wel is er het plan om huizen van een miljoen euro of hoger vanaf 2010 zwaarder te belasten door het eigenwoningfortait stapsgewijs te verhogen.

‘Expats’ die terugkeren naar Nederland zullen niet zwaarder worden belast.

 

Gerelateerde artikelen