Bjorn Kuipers: “Veel parallellen tussen werk als ondernemer en scheidsrechter”

Björn Kuipers is zowel supermarkteigenaar als internationaal voetbalscheidsrechter. "Tussen deze twee werelden zijn voornamelijk parallellen te trekken. In beide gevallen gaat het om beslissingen nemen, verantwoordelijkheid pakken en de juiste positie innemen. Eigenlijk is er maar een groot verschil. Dat is de factor tijd. Die is als scheidsrechter veel beperkter", zegt Kuipers die op 6 oktober zal spreken op de FM Dag.

Teamwork
Enkele van de onderwerpen die de Oldenzaler zal aansnijden gedurende de FM Dag zijn mentale weerbaarheid, teamoptimalisatie en samenwerking. Zowel in zijn Jumbo-supermarkt als op het voetbalveld moet Kuipers kunnen vertrouwen op een ingespeeld team. “Net als in een voetbalteam is het onvoldoende om goede spelers bij elkaar te zetten. Ze moeten elkaar aanvoelen”, zegt de 42-jarige scheidsrechter. Kuipers werkt dan ook al lange tijd samen met zijn vaste assistent-scheidsrechters Sander van Roekel (10 jaar) en Erwin Zeinstra (5 jaar). “Dit team heb ik zelf samengesteld. Je herkent bepaalde talenten en zoekt naar kwaliteiten die aanvullend zijn op je eigen sterke kanten”, zegt Kuipers.  “Als scheidsrechter betekent dat, dat ik zoek naar assistenten die zich grondig verdiepen in de voetballers en speelstijlen van teams. Zij weten of bepaalde spelers met elkaar gekletst hebben tijdens vorige wedstrijden, op welke wijze ze in het verleden gele kaarten hebben gepakt en hoe ze zich bewegen over het veld.” Voor deze informatie gebruikt het team-Kuipers een datasysteem van het Italiaanse bedrijf Wyscout. 
Verder geeft de toparbiter aan in zijn scheidsrechtersteam te zoeken naar tegenspraak. “Soms willen de assistenten het spel korter houden, terwijl ik meer wil laten voelen. Deze tegenspraak is nodig om beter te worden”, betoogt de scheidsrechter. Ook in zijn rol als supermarkteigenaar zegt Kuipers snel talent te kunnen herkennen. “Met de familie zitten we al tachtig jaar in het vak. Uiteindelijk blijkt een combinatie van liefde voor het vak en een beetje koppie-koppie de belangrijkste kwaliteiten die je zoekt in talenten.” De aloude wijsheid dat achter iedere succesvolle man een sterke vrouw staat wordt gedeeld door Kuipers. “Team Thuis is het belangrijkste team in mijn leven.”
 
————————————————————————–
Ontmoet 750 finance leaders tijdens FM Dag 2016 op 6 oktober 
Bent u financieel eindverantwoordelijk voor uw organisatie? Wilt u uw bedrijf laten groeien? Bezoek dan de FM Dag op 6 oktober in Den Bosch. Open de deur naar een wereld met thought leadership, topnotch kennis, verrassende visies en talrijke netwerkmogelijkheden in een schitterende ambiance. Laat u inspireren tijdens 30 keynotes, workshops en presentaties, en ontmoet 750 financiële vakgenoten. Verzeker u nu van een plaats via FM-Dag.nl.
————————————————————————–
 
Scheidsrechtersvak is topsport
Waar de buitenwereld logischerwijs niet kan meekijken bij Team Thuis en in de dagelijkse supermarktpraktijk, besloot de KNVB het publiek wel een inkijk te bieden in de samenwerking binnen Team-Kuipers. Middels drie YouTube-filmpjes van lastige beslissingen krijgt de buitenwacht een inzicht in de dynamiek van Team-Kuipers. “Bij rugby kun je al langer meeluisteren met de scheidsrechter. Voor de Nederlandse voetbalkijker is het betrekkelijk nieuw. Met de filmpjes wordt er hopelijk meer begrip gekweekt voor de scheidsrechter”, zegt Kuipers. Het grote publiek heeft in zijn ogen geen duidelijk idee van wat een topscheidsrechter moet doen en laten om zover te komen. 
“De tijd dat de scheidsrechter een fluitje in zijn tas stopte en op pad ging is voorbij. Scheidsrechters met een vetpercentage van 18 procent bestaan niet meer. Het is topsport. Scheidsrechters lopen gemiddeld 12 kilometer per wedstrijd, meer dan welke individuele speler ook”, vertelt de Oldenzaler. Naast de vele trainingsmomenten is Kuipers als internationaal scheidsrechter negentig dagen per jaar op pad. 
 
 
Björn Kuipers in actie tijdens een wedstrijd van Ajax.
De belangrijkste kracht van een goede scheidsrechter is volgens hem niet de fysieke gesteldheid, maar een sterk ontwikkelde mentale weerbaarheid. “Mocht je een foutieve beslissing nemen op een cruciaal moment dan moet je dat van je af kunnen zetten”, zegt Kuipers. Naar eigen zeggen beschikt Kuipers over een sterk ontwikkelde mentale weerbaarheid. “Bovendien heb ik regelmatig goede gesprekken met een coach, mijn team en het thuisfront.” Topscheidsrechters kunnen zich niet alleen op het vlak van mentale weerbaarheid laten bijstaan door coaches. “Velen maken ook gebruik van coaches op het gebied van voeding, mediatraining of non-verbale communicatie.”
Hoogtepunten
Als mooiste momenten van zijn scheidsrechterscarrière noemt Kuipers de finale van de Confedarations Cup tussen Brazilië en Spanje in 2013 in het afgeladen Maracanã-stadion. “Een indrukwekkend voetbalstadion. Bovendien had de wedstrijd alles. Doelpunten, gele kaarten en een rode kaart.” Daarnaast noemt hij de Champions League-finale tussen Atletico Madrid en Real Madrid in 2014 als hoogtepunt. 
Komende zomer is Kuipers, in tegenstelling tot het Nederlands Elftal, wel actief op het EK in Frankrijk. Tijdens het WK van 2014 werd de route naar de finale voor Kuipers doorkruist door het succes van Oranje. Hoewel de scheidsrechter erkent dat Oranje hem ditmaal geen strobreed in de weg zal leggen, merkt hij op “dat je je op jezelf moet richten” en “niet naar anderen moet kijken”. 
 
———————————–
 
Toparbiter en ondernemer Björn Kuipers spreekt op 6 oktober tijdens de FM Dag 2016. Kuipers neemt u mee in een dynamisch verhaal over discipline, het brengen van offers, het overwinnen van tegenslag en het halen van doelstellingen, doorspekt met levendige anekdotes. Voor meer informatie en aanmelden, gaat u naar FM-Dag.nl.  

Gerelateerde artikelen