Bijklussen tijdens doorbetaald ziekteverlof mag van rechter

Ontslagvergoeding van 15.000 euro voor twee jaar ziek thuis zitten, maar tegelijkertijd elders bijverdienen.

Een bedrijf uit Brabant mocht een logistiek werknemer die al bijna twee jaar ziek thuis zat, niet op staande voet ontslaan, toen bleek dat hij elders werkzaamheden in een garage uitvoerde. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Bosch onlangs.

De 35-jarige man werkte sinds 2009 voor het bedrijf als logistiek werknemer, maar werd eind 2016 met psychische klachten arbeidsongeschikt. Vorige zomer ontving het bedrijf een klikbrief, waarin stond dat de man zwart zou werken in een garage.  Een onderzoeksbureau constateerde daarna dat de man daar inderdaad werkzaam. Toen hij daarmee voor een bezoek aan de bedrijfsarts geconfronteerd werd en hij ontkende, ontsloeg het bedrijf hem op staande voet.

De werknemer stapte vervolgens naar de rechter. Zijn standpunt was dat hij in de garage was om onder de mensen te zijn, dat het dit uit medisch oogpunt noodzakelijk was en dat hij het besproken had met de bedrijfsarts. De rechtbank Oost-Brabant oordeelde eind 2018 dat het bedrijf de zieke werknemer niet had mogen ontslaan. Het bedrijf moest hem enkele ontslag- en schadevergoedingen van samen ruim 15.000 euro betalen. Ook in hoger beroep bleef het oordeel staan.

Oordeel rechters

De rechters struikelden over het ontslag op staande voet. Het hof zei zich wel te kunnen voorstellen dat het bedrijf de man na zijn ontkenning ontsloeg. Toch had de werkgever eerst advies bij de arts moeten inwinnen of de werkzaamheden de genezing in de weg stonden, zoals het bedrijf stelde. Ook had het bedrijf moeten navragen of de werknemer wel of geen toestemming had gehad van de bedrijfsarts.

In hoger beroep eiste de man dat een onderdeel van de toegekende ontslagvergoeding zou worden verhoogd van 2.500 naar 40.000 euro. Daarmee ging het hof niet akkoord, omdat de man deels ook zelf verantwoordelijk was voor de situatie. Volgens de rechters had hij de werkzaamheden vooraf moeten bespreken met de werkgever.

Interessant is dat geen van de partijen of de rechters ingaan op de vraag waarom iemand arbeidsongeschikt kan zijn en tegelijkertijd toch ergens betaald kan werken. Of de werknemer door instanties hierop aangesproken gaat worden is onbekend.

(bron: RTLZ)

Gerelateerde artikelen