Bierbrouwer de klos van klimaat

Gulpener legt brouwerij stil door overstromingen.

Bierbrouwerij Gulpener is deels stilgelegd vanwege de wateroverlast in Zuid-Limburg. Omdat het elektriciteitsnet instabiel is, kan de brouwer uit Gulpen voorlopig geen fusten en flessen vullen, laat directeur Jean-Paul Rutten weten. Daardoor kan de brouwerij tijdelijk ook geen bier leveren.

Andere delen van het brouwproces kunnen in principe nog wel doorgaan, zo geeft Rutten aan. Maar het afvullen is een van de intensiefste processen in de brouwerij. Doordat de stroom soms uitvalt, kan Gulpener hiermee voorlopig niet verder.

Medewerkers halen het magazijn leeg waar Gulpener alle brouwbenodigdheden opslaat. “Ik sta met tien man het magazijn leeg te trekken, dat is onder water komen te staan. De Gulp loopt aan de andere kant van de straat.”

Wat de financiële schade is voor Gulpener, is nog niet te zeggen. “Als het hierbij blijft, is het redelijk onder controle gebleven. Maar dat is anders voor andere ondernemers hier, zoals horecazaken. Zij moesten al die tijd dicht en moeten nu weer twee maanden sluiten om de boel te herstellen”, aldus Rutten.

De levering van Gulpener aan supermarkten en andere winkels komt overigens niet in gevaar. Die voorraden staan in Noord-Brabant.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen