Bepaalt u zelf uw rol als financial? Of is het juist andersom?

Het beroepsprofiel en de prioriteiten van financials, hun DNA, ondergaat een complete transformatie, volgens Ernst & Young.

In een nieuw rapport  getiteld Do you define your CFO’s role? Or does it define you? The disruption of the CFO’s role, dat verschijnt in de reeks  “The DNA of the CFO”, inventariseert EY wat de KSF’s van een succesrijke CFO (en dus ook MKB-accountant?!) zijn. 
 
De conclusie is, dat digitale innovaties, een overvloed aan gegevens, risico en volatiliteit, nieuwe wet- en regelgeving en last but not least steeds meer en veeleisender stakeholders de rol van de financial veranderen.
 
Voor het onderzoek bevroeg EY ruim 750 finance leaders in Europa, de Asian Pacific, Amerika en het Midden Oosten, en stelt vast dat zij zonder uitzondering klagen dat zij niet toekomen aan strategische prioriteiten, omdat ze te druk zijn met operationele verantwoordelijkheden.  En ze denken dat daar voorlopig geen verandering in zal komen, integendeel: 64%  denkt dat zij in de nabije toekomst juist meer operationele verantwoordelijkheden zullen krijgen, zoals voor ICT en de security daarvan en daaromheen.
 
Van gegevens informatie (kunnen)  maken, dat wordt een van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van de nieuwe financial, zegt 57%. Net iets meer, 58% erkent dat hun kennis op het gebied van big data, analytics etc. tekortschiet. 
 
Jongere financials voelen daarnaast meer verantwoordelijkheid voor (meer) ethische besluitvorming  in hun organisaties. 78% van de respondenten 40 vinden dit een eigen verantwoordelijkheid.
“Al met al wordt van de CFO en andere financials steeds meer verwacht dat zij/hij een schaap met wel 6 poten is,” aldus EY global finance performance improvement advisory leader Tony Klima. “De spanning tussen de dagelijkse operationele verantwoordelijkheid als controller en de meer strategische positie en rol in de C-suite wordt almaar groter.”
 

Gerelateerde artikelen