Bankier bezorgd over gevreesde loon-prijsspiraal

Liever steun voor mensen die de touwtjes niet elkaar kunnen knopen.

Vakbonden moeten geen buitensporige eisen voor loonsverhogingen op tafel leggen omdat daardoor de inflatie kan worden aangewakkerd. Dat zei vicepresident Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank (ECB) tegen de krant Süddeutsche Zeitung. Volgens De Guindos moet een loon-prijsspiraal worden voorkomen, waarbij bedrijven de hogere loonkosten doorberekenen in de verkoopprijzen, wat de inflatie verder aanjaagt.

De Guindos zegt wel dat werknemers gelijk hebben om hogere lonen te vragen om zo de sterk gestegen prijzen te compenseren. “Maar de vakbonden kunnen geneigd zijn om excessieve loonsverhogingen te vragen. We moeten voorzichtig zijn”, aldus de ECB-bestuurder. Hij stelt dat er bij een loon-prijsspiraal geen winnaars zijn.

Het is volgens De Guindos vooral belangrijk dat overheden in de eurozone met gerichte steunmaatregelen komen voor mensen die het hardst zijn geraakt door de inflatie. Daardoor kunnen mensen beperkter zijn met looneisen. Hij verwacht overigens wel dat de inflatie dit jaar verder zal afzwakken naar een gemiddelde van circa zes procent.

Door heel Europa zijn vakbonden met eisen voor forse loonsverhogingen gekomen vanwege de hoge kosten voor levensonderhoud. Ook zijn er veel stakingen om die looneisen kracht bij te zetten.

Een meerderheid van de Nederlanders zegt dat werkgevers meer moeten doen om het verlies aan koopkracht tegen te gaan. Ruim 60 procent van de mensen is van mening dat werkgevers de lonen mee moeten laten stijgen met de inflatie, zo blijkt uit enquête-onderzoek van ANP en Kieskompas.

Het afgelopen jaar ging de doorsnee-Nederlander er qua koopkracht behoorlijk op achteruit. De cao-lonen stegen vorig jaar met gemiddeld 3,2 procent, beduidend minder hard dan de consumentenprijzen. Die stegen afgelopen jaar met zo’n tien procent.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen