“Bank Asset-Liability Management is dé kern van het bankiersvak”

Een kijkje bij het Amsterdam Institute of Finance-programma Bank Asset-Liability Management.

Alle bankiers hebben baat bij gedegen kennis van Bank Asset-Liability Management. Met veel humor en een schat aan ervaring praat prof. Moorad Choudhry bankiers bij over de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.

Een van de deelnemers vatte het mooi samen: Bank Asset-Liability Management is dé kern van het bankiersvak, de transformatiefunctie die alle activiteiten bij de bank samenbrengt. En zo is het natuurlijk. Sinds de eerste goudsmid ontdekte dat niet alle klanten die hun goud bij hem in bewaring hadden tegelijk hun tegoeden kwamen opvragen, en de goudsmid dus meer goudwissels kon uitschrijven dan dat er baren in zijn klus lagen, draait het vak om het bewaren van de balans tussen de tegoeden en de leningen.

De goudsmid uit de klassieke parabel had echter niet te maken met synthetische derivaten op de balans, complexe regelgeving van nationale en internationale autoriteiten en flitshandelaren die in een oogwenk gigantische hoeveelheden geld heen en weer kunnen schuiven. Prof. Moorad Choudhry schept met zijn aanstekelijke enthousiasme en humoristische manier van college geven helderheid van zaken. Met een combinatie van met veel humor vertelde anekdotes uit het bankiersvak en doortimmerde theorie, loodst hij de deelnemers door de uitdagingen van het moderne bankiersvak. Choudhry put daarbij uit zijn jarenlange ervaring bij banken als KBS, Royal Bank of Scotland en JP Morgan – en daarnaast schreef hij ook nog eens het vuistdikke standaardwerk ‘Principles of Modern Banking’.

Silicon Valley Bank
Hoe actueel het onderwerp van ALM is, blijkt wel uit het feit dat het nieuws in de kranten gedomineerd werd door twee belangrijke incidenten: het omvallen van de Silicon Valley Bank en de overname van het noodlijdende Credit Suisse door UBS. In het programma werden deze zaken dan ook uitgebreid besproken vanuit het perspectief van ALM, waardoor de deelnemers van het programma een goed beeld kregen waar het bij die banken misging – en wat ze bij hun eigen bank beter kunnen doen. Een voorbeeldje: zo leerden de deelnemers tot hun schrik dat SVB in 2022 acht maanden lang geen Chief Risk Officer had!

Learn how to implement best-practice processes in the key areas of bank ALM. Join this challenging 3-day Bank Asset-Liability Management program with Prof. Moorad Choudhry on 11 March – 13 March.

Scenario’s en tactieken
Wat ALM ook zo boeiend maakt is dat het in de praktijk neerkomt op het ‘wargamen’ van allerlei noodscenario’s – de zogenaamde stresstests – om de gezondheid van de bank te testen. Het voortdurend schaven aan de modellen en de onderliggende aannames in dialoog met de autoriteiten is een boeiend spel. Het is bovendien voortdurend in beweging, omdat er continu een wisselwerking zit tussen de veranderende wet- en regelgeving, incidenten en structurele veranderingen in de economie.

Choudhry coacht de deelnemers door allerlei verschillende scenario’s en tactieken om dergelijke testen zo goed mogelijk door te komen, zowel in dialoog met de regulerende instanties als de collega’s bij de bank. Wat daarbij heel belangrijk is, is dat asset-liability management niet alleen een kwestie is van voldoen aan de eisen van het regulerend raamwerk: ook banken die ruim binnen de marges van de formele eisen vallen kunnen door niet-ingecalculeerde risico’s kwetsbaar zijn, zoals de voorbeelden van SVB en Credit Suisse wel aantonen.

Risk culture
Een belangrijk punt dat Choudhry aanstipt in zijn programma is dat ALM tegelijkertijd overal en nergens in de bank aanwezig is. Er is geen vast punt in de organisatie waar het risicomanagement centraal wordt geregeld en elke bank doet dingen weer op zijn eigen manier. Het is dus belangrijk dat er niet alleen op enkele plekken wordt gecheckt of men wel aan de eisen voldoet, maar dat de hele bank doordrongen is van een zekere risk culture en dat iedereen die bij de bank werkt weet wat hij of zij kan bijdragen aan een vitale bancaire instelling. Vandaar dat het programma van ALM relevant is voor medewerkers uit alle lagen van de bank: van de grote steering committees tot kasbeheerders van lokale afdelingen.

In de uren rondom het programma is voldoende gelegenheid voor de deelnemers, afkomstig van banken in allerlei soorten en maten, om ervaringen en tips uit te wisselen, onder meer bij de borrels en de gezamenlijke lunches. Bovendien is de locatie van het programma, DoubleTree by Hilton naast Amsterdam Centraal, perfect gelegen om de rest van de stad te verkennen. Deelname aan het programma verschaft deelnemers bovendien toegang tot het internationale alumninetwerk van het AIF, met duizenden professionals in binnen- en buitenland.

Learn how to implement best-practice processes in the key areas of bank ALM. Join this challenging 3-day Bank Asset-Liability Management program with Prof. Moorad Choudhry on 11 March – 13 March.

Amsterdam Institute of Finance is kennispartner van FM.nl.

Gerelateerde artikelen