Automatiseren zonder investeren

fallback
Standaardoplossingen op on-demand basis worden bij IT-gebruikersorganisaties aangeprezen onder het motto 'niet betalen zolang je niet gebruikt'. De operationele lease van maaksoftware maakt het klanten mogelijk te automatiseren zonder te investeren. Deze methode wordt onder meer gebruikt door Oracle en door Advanced Delivery Center uit Utrecht. Klanten betalen pas aan de leasemaatschappij als de software werkt en zodra deze zorgt voor de kasstroom waar de software voor was bedoeld.

Op deze manier hoeft het kapitaalbeslag van IT-projecten geen factor meer te zijn bij het beoordelen van projectaanvragen. Voor de softwareontwikkelaars heeft dit als voordeel dat het debiteurenrisico aan de leasemaatschappijen wordt overgedragen. Leasing komt in de ICT al langer voor, maar traditioneel gebeurt dit bij hardware en pakketsoftware. Het leasen van maatwerksoftware is daarentegen een nieuwe ontwikkeling.

Bij Oracle is het aandeel van maatwerksoftware in leasing gegroeid tot 10 procent. Het bedrijf verwacht dat dit binnen enkele jaren nog eens met 20 tot 30 procent zal groeien. In totaal haalt Oracle 20 procent van zijn omzet uit leasing.

Gerelateerde artikelen