Ambassadeur van het vak

fallback
Een jaar lang was Jouke van der Veer, Finance Director Corporate Express Benelux, ambassadeur voor het controllersvak. Tijdens het jaarcongres gaf hij het stokje over aan Matthijs Lusse. Van der Veer, die zelf in de jury zat, roemde zijn opvolger om zijn aansprekende kijk op het vak.

Van der Veer beleefde zijn verkiezing vorig jaar als ‘leuk en eervol’. ‘Opeens werd ik overal gevraagd. Ik voelde me echt een ambassadeur voor het vak.’ Samen met onder andere André de Waal en ‘CFO van het jaar’ Peter van Dongen beoordeelde Van der Veer de twaalf genomineerden van dit jaar.

Criteria
Inspelen op ontwikkelingen van de functie, een aansprekende kijk op het vak en acceptatie binnen de organisatie. Dat waren drie criteria voor de verkiezing. Daarnaast vroegen de juryleden zich af: ‘Welke controller zou je vragen voor een gastcollege?’ Het antwoord luidde stellig en unaniem: Matthijs Lusse.

Spijker
‘Iemand die cijfers kan vertalen naar de werkelijkheid en die de werkelijkheid weet te vertalen naar relevante cijfers’, zo definieert Lusse zelf een goede controller. De jury onderstreepte dat idee. Ook wat betreft de centrale thema’s communicatie en acceptatie sloeg Lusse de spijker op zijn kop. ‘Het is belangrijk het veld in te gaan en communicatie het belang te geven dat nodig is. Als mensen in de praktijk niet weten waarom beslissingen worden genomen, komt er niets van de grond.’

Kruispunt
Stiekem had Lusse wel op zijn verkiezing gehoopt. Hoewel hij voor overleg in Barcelona zat, kwam hij toch terug voor het jaarcongres. ‘Blij en vereerd’ voelde Lusse zich. Een winnaar met een duidelijke visie op zijn vakgebied. ‘Op het kruispunt van cijfers en de business, dáár werkt een goede controller.’

Gerelateerde artikelen