Al twee kwartalen op rij stevige groei in finance vacatures

De vraag naar financials blijft toenemen, voor het tweede kwartaal op rij is de groei 9 procent. Dat zegt gespecialiseerde recruitmentorganisatie Robert Walters, dat geadverteerde vacaturevolumes voor hoogopgeleide finance professionals vergeleek.

De vraag is in Q2 het sterkst toegenomen naar Accountants (+16%) en Assistent Accountants (+19%). Waar de grote steden vorig jaar vooropliepen in de groeicijfers, was de meeste groei het afgelopen kwartaal te zien in de regio, bijvoorbeeld in Groningen (+21%) en Breda (+33%). De vraag bleef stabiel in Amsterdam, steeg in Rotterdam met 3 procent en in Eindhoven met 6 procent.
 
HBO’ers in trek
Afgelopen kwartaal nam vooral de vraag naar HBO’ers toe (+13%). Rob Vermaak, Managing Director Benelux van Robert Walters: “Wij voorspelden deze trend begin dit jaar in onze Salary Survey en het is goed om dit in de cijfers bevestigd te zien. Het is in de eerste plaats een signaal dat er geïnvesteerd wordt in de middenlaag van de finance keten – organisaties zijn hun finance teams in de breedte aan het versterken. Door de toenemende concurrentie om talent binnen te halen zijn organisaties bovendien gedwongen hun focus te verleggen. Het duurt vaak simpelweg te lang om een WO-geschoolde kandidaat te vinden die aan het perfecte plaatje voldoet. In plaats daarvan wordt meer gekeken naar getalenteerde HBO’ers met groeipotentie. Dit biedt deze groep prima carrièremogelijkheden.”
 
Meer financials in vaste dienst
Net zoals vorig kwartaal was de sterkste groei te zien in het aantal vacatures voor functies in vast dienstverband (+10%). Rob Vermaak: “Dit is een gevolg van de langdurige economische groei in Nederland. Na een jaar van stijging in afzet en omzetvolumes neemt het vertrouwen toe om in permanente FTE’s op de finance afdeling te investeren om verdere uitbreiding van de organisatie te ondersteunen.”
 
Het aantal vacatures voor functies in tijdelijk dienstverband liet een dip zien van -1 procent, grotendeels door een daling van het aantal interim vacatures. Vermaak: “De onzekerheid rond de Wet DBA kan aanleiding zijn voor een afname in het aantal interim vacatures. Veel organisaties zijn zich aan het beraden hoe ze moeten omgaan met de voorwaarden rond tijdelijk personeel. Zij willen elk risico op naheffingen van de Belastingdienst vermijden en hebben daarom wervingsprocessen op pauze gezet. Onnodig wat ons betreft, want als opdrachtgevers zich houden aan de voorwaarden die afgesproken zjin in goedgekeurde modelovereenkomsten kan men volledig risicovrij met interim professionals blijven werken.”
 
Robert Walters baseert zich in deze analyse op cijfers van Jobfeed, dat het unieke aantal online geadverteerde vacatures in Nederland in kaart brengt.
 
__________________________________________________________________________________
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
__________________________________________________________________________________ 

Gerelateerde artikelen