AFM kritisch over praktijk rond pensioenknip

Volgens de AFM schieten verzekeraars nog tekort bij het aanbieden van de 'pensioenknip'. Dat is de regeling die mensen met een premieregeling bij een verzekeraar de mogelijkheid geeft om hun pensioen niet verplicht in één keer te laten uitkeren.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) voerde die optie eerder dit jaar opnieuw in. De AFM hamert erop dat pensioenuitvoerders hun deelnemers hierover actief en correct informeren. Dit laatste blijkt niet altijd het geval. Vaak wordt veel nadruk gelegd op de mogelijke nadelen, terwijl de pluspunten minder worden belicht.

Onderzoek bij zeven partijen wijst verder uit dat de meeste grote verzekeraars de pensioenknip alleen aan eigen deelnemers aanbieden. De AFM constateert dat sommige mensen hierdoor nauwelijks gebruik kunnen maken van de mogelijkheid.

De pensioenknip is bedoeld als opsteker voor mensen die binnenkort met pensioen gaan en dan nadeel ondervinden van de huidige, zeer lage rente. Het gaat om een tijdelijke regeling. Per 1 juli volgend jaar moet er een definitieve oplossing zijn.

 

(ANP

Gerelateerde artikelen